in

Od 1. veljače – Važna novost za one koji putuju u Italiju

Ministar zdravstva Republike Italije Roberto Speranza potpisao je novi pravilnik o mjerama za dolaske iz inozemstva od 1. veljače 2022. Za putnike iz zemalja Europske unije bit će dovoljna “zelena propusnica”, odnosno covid potvrda – bez obveze posjedovanja negativnog brzog antigenskog testa, objavilo je talijansko Ministarstvo zdravstva. Podsjetimo – do sutra je još na snazi obaveza posjedovanja negativnog brzog antigenskog testa koji traje 24 sata, odnosno negativni PCR test star najviše 48 sati – i to za cijepljene i necijepljene. K tome, necijepljeni morali su ulaskom na tlo Italije „odraditi“ i pet dana karantene.

Ovaj novi pravilnik ministra Speranze proširio je mjere koje se odnose na “turističke koridore bez Covida” a to se odnosi na Kubu, Singapur, Tursku, Tajland (ograničeno na otok Phuket), Oman i Francusku Polineziju, objavilo je Ministarstvo zdravstva Republike Italije.

Dodajmo još i podatke sa stranica talijanskog ministarstva vanjskih poslova:

U slučaju nemogućnosti predočavanja digitalne EU Covid potvrde, ulazak u Italiju dopušten je samo pod uvjetom obveze samoizolacije u trajanju od 5 dana nakon koje se provodi antigenski ili molekularni test.
Sukladno relevantnim propisima EU i isključivo u svrhu ulaska u Italiju, digitalna EU Covid potvrda dobivena nakon cijepljenja vrijedi 9 mjeseci.

PAŽNJA:
Od 1. veljače, na cijelom nacionalnom teritoriju, valjanost digitalne EU Covid potvrde ili jednakovaljane potvrde izdane nakon završetka ciklusa cijepljenja skraćuje se na 6 mjeseci. Nadalje, pristup javnom prijevozu, ugostiteljskim uslugama, hotelskim uslugama i drugim aktivnostima moguć je samo uz predočenje takozvane “pojačane Covid potvrde (Green Pass Rafforzato ili Super Green Pass) dobivene nakon cijepljenja ili oporavka.

DJECA I MALOLJETNE OSOBE
Djeca mlađa od šest godina izuzeta su od obveze podvrgavanja molekularnom ili antigenskom testu. Maloljetne osobe (od 6 do 18 godina) koje putuju s roditeljem koji ne podliježe obvezi samoizolacije (jer posjeduje potvrdu o cijepljenju ili potvrdu o izliječenju) također su izuzeti od obveze izolacije, ali moraju predočiti dokaz o obavljenom testiranju putem brisa s negativnim rezultatom.

Ostaje na snazi izuzeće od molekularnog ili antigenskog testa za ulazak u Italiju u sljedećim slučajevima:
· Povratak na talijanski teritorij nakon boravka u inozemstvu u trajanju kraćem od 24 sata, u mjestima koja se nalaze na udaljenosti koja ne prelazi 60 km od mjesta nastanjenja, boravišta ili prebivališta;
· Ostanak koji ne prelazi 24 sata, u mjestima talijanskog teritorija koja se nalaze na udaljenosti koja ne prelazi 60 km od stranog mjesta stanovanja, boravišta ili prebivališta;

Popunjavanje Passenger Locator Form-a nije potrebno u slučaju povratka na talijanski teritorij nakon boravka koji je kraći od 48 sati u stranim mjestima koja se nalaze na udaljenosti koja ne prelazi 60 km od mjesta stanovanja, boravišta ili prebivališta, no samo ukoliko se putovanje obavlja osobnim vozilom;
Popunjavanje Passenger Locator Forma nije potrebno u slučaju boravka koji je kraći od 48 sati u mjestima talijanskog teritorija koja se nalaze na udaljenosti koja ne prelazi 60 km od inozemnog mjesta stanovanja, boravišta ili prebivališta, no samo ukoliko se putovanje obavlja osobnim automobilom.

U Italiji je do 31. siječnja 2022. obavezno nošenje zaštitne maske za lice (bilo koje vrste) čak i na otvorenom. Osim toga, na cijelom nacionalnom teritoriju, do 31. ožujka 2022., obavezno je nošenje zaštitne maske za lice (tip FFP2) u svim sredstvima javnog prijevoza (uključujući vlakove, trajekte i zrakoplove), tijekom javnih priredbi, bilo da se one održavaju u zatvorenom prostoru ili na otvorenom, kao i tijekom bilo koje sportske manifestacije (u zatvorenom ili na otvorenom).

Od 10. siječnja do 31. ožujka 2022. godine, pristup:

  • Hotelima i drugim smještajnim objektima (uključujući ugostiteljske usluge rezervirane za klijente tih smještajnih jedinica);
  • Javnom prijevozu (uključujuć zrakoplove, vlakove, brodove, trajekte, autobuse, žičare, kabinske žičare, sedežnice)
  • Kongresima, sajmovima;
  • Proslavama;
  • Muzejima, izložbama i drugim kulturnim ustanovama;
  • Toplicama, kulturnim, društvenim i rekreacijskim centrima, tematskim i zabavnim parkovima;

dopušten je samo osobama koje posjeduju “pojačanu Covid potvrdu” – Green Pass Rafforzato (dobivenu nakon cijepljenja, oporavka ili jedne doze cjepiva nakon oporavka).

Nadalje, do 31. ožujka 2022. godine, konzumacija hrane i pića u ugostiteljskim objektima, na pultu ili za stolom, u zatvorenom prostoru (a od 10. siječnja 2022. i na otvorenom), dopuštena je samo osobama koje posjeduju “pojačanu Covid potvrdu”.

Od gorenavedenih obaveza izuzeta su djeca mlađa od 12 godina i osobe koje su izuzete iz kampanje cijepljenja na temelju odgovarajuće liječničke potvrde.

Do 31. ožujka 2022. godine Uredi za pomorsko, zračno i granično zdravstvo i zdravstvenu pomoć pomorcima (USMAF-SASN) Ministarstva zdravstva provode, metodom slučajnog uzorka, antigenske ili molekularne testove na putnicima koji ulaze na nacionalni teritorij zračnim, morskim ili kopnenim putem. U slučaju pozitivnog rezultata molekularnog ili antigenskog testa, prema putniku se, o vlastitom trošku, primjenjuje mjera samoizolacije u trajanju od deset dana, po potrebi u «Covid Hotelima».

Napominjemo kako potvrda kojom se dokazuje primitak prve doze cjepiva koje se daje u dvije doze nije dovoljna za ulazak u Italiju iz inozemstva.

Više od 200 Porečana koristilo besplatno savjetovalište za prevenciju malignih bolesti kože

Marina - Foto Grad Poreč

Hrvatska u Austriji druga najtraženija strana destinacija za putovanja u 2022.