in

Paus o slovenskoj blokadi ulaska Hrvatske u Schengen: Vrijeme je za novu eru prijateljskih odnosa sa Slovenijom

Dalibor Paus - Foto IDS

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus danas je reagirao na izjave buduće potpredsjednice slovenske Vlade i ministrice vanjskih poslova Tanje Fajon, koja je za slovenske medije izjavila kako ulazak Hrvatske u Schengen Slovenija uvjetuje provedbom arbitražne odluke o granici.

„Razočarani smo takvim istupom, pogotovo od države koja je naš susjed i s kojom dijelimo puno više od same granice. Sa Slovenijom, a pogotovo gradovima i općinama u slovenskom dijelu Istre, povezuju nas neraskidive spone, dobra gospodarska i kulturna suradnja i zajednički europski projekti, a sada čak imamo postavljenu žicu koja nas dijeli i za koju smo apelirali kod vlasti obje države da se čim prije ukloni. Što se tiče Schengena, Hrvatska je godinama ulagala goleme resurse i napore da bi zadovoljila sve uvjete za ulazak u Schengen zonu. Krajem prošle godine sve su države članice EU-a jednoglasno potvrdile da je Hrvatska ispunila sve obveze iz pravne stečevine vezane za schengensko područje, a Vijeće ministara EU odobrilo je Zaključke o ispunjavanju potrebnih uvjeta za punu primjenu schengenske pravne stečevine od strane Hrvatske“, poručio je Paus.

Paus je napomenuo da jednostrano postavljanje novih ‘uvjeta’ i to nakon što je proces primjene schengenskih pravila zgotovljen nije primjereno.  

Budućoj ministrici koja je poručila da „treba postaviti jasna i transparentna pravila po kojima se ulazi u schengenski prostor“, predsjednik IDS-a odgovorio je da ta pravila već postoje, ona su jasno propisana i sukladno njima sve su zemlje članice EU-a potvrdile da Hrvatska ima zeleno svjetlo za ulazak u Schengen.

Za kraj, predsjednik IDS-a izrazio je nadu da će buduća slovenska Vlada na čelu s premijerom Golobom njegovati istinski partnerske odnose s Hrvatskom i prekinuti višegodišnju praksu stvaranja apsolutno nepotrebnih tenzija. „Vrijeme je za novu eru prijateljskih odnosa između Hrvatske i Slovenije, jer solidarna i ujedinjena Europa nikada nisu bile bitne kao sada“, zaključio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.  

Izvor IDS

pixabay zatvor ilustracija

Kazna od 17 dana zatvora zbog prometnih prekršaja

Foto HDZ Poreč

Poreč: HDZ obilježio 100. godišnjicu rođenja Franje Tuđmana