in

Živi zid srušio ogradu na pomorskom dobru na umaškom Kravljem rtu: „Svi godinama zatvaraju oči pred nelegalnom uzurpacijom javnog dobra“

Foto: Živi zid

Živi zid je prije presice najavio da će srušiti žičanu ogradu koja je već gotovo dva desetljeća postavljena oko površine od oko 110 hektara na Kravljem rtu u Umagu, gdje je planirana gradnja turističko-ugostiteljskog kompleksa Terra Istriana i kojem građani nemaju pristup, iako se radi o pomorskom dobru. Ogradu su s pomorskog dobra vlastitim snagama uklonili, a zatim je na lice mjesta došla policija i uzela im podatke Živi zid su predstavljali Damir Grünbaum iz Umaga, Gordana Čakić iz Pule i Goran Poropat iz Poreča, a s njima su bili i drugi njihovi članovi iz istarskih gradova.

Ova njihova akcija provedena je pod motom “Vratite nam NAŠE!”. Nakon dovršetka predstavnici projekta Terra Istriana, koji su se također pojavili na plaži u Sv. Pelegrinu gdje se održavala presica, na dijelu terena gdje je bila uklonjena, vratili natrag ogradu koja građanima priječi slobodan prolaz do pomorskog dobra na prostoru nekadašnje tvornice cementa.

-Situacija u kojoj nekoliko povlaštenih ljudi koristi 100 hektara pomorskog dobra s više od tri kilometra prekrasnih plaža i velikim gatom, jezera, poljoprivredno zemljište i šume je neodrživa. Nevjerojatno je da oni za to nemaju nikakve koncesijske ugovore neometano uzurpiraju javni prostor i nikoga nije briga! Sramota, izjavio je pred novinarima Damir Grünbaum.

Podsjetio je da je sve počelo famoznom hrvatskom privatizacijom još 1994. godina kada je grupa menadžera tvornice cementa preuzela tvornicu s predmetnim zemljištem. Doslovno su u roku od nekoliko godina uništili i srušili tvornicu obećavši stotinama radnika da će ih zaposliti po dovršenju projekta turističkog resorta i marine Terra Istriana. Naravno da se ništa nije od toga ostvarilo. 

-Oko cijelog su područja u Umagu poznatog kao Kravlji rt podigli visoku ogradu koja ide duboko u more. Svi pristupni putevi su zatvoreni. Tom velikom javnom dobru može se prići samo s mora, a onda vas dočekuju kamere i zaštitari. Prozivamo Ministarstvo pomorstva i Ministarstvo poljoprivrede jer su zatvorili oba oka na ovaj kriminal koji traje više od 20 godina. Prozivamo sve političke stranke, posebno one na vlasti, IDS i HDZ, koji očito otvoreno pogoduju interesnim skupinama na štetu građana. Ako se bahati veliki igrači ovako ponašaju iako nemaju nikakve ugovore što će biti tek kad im damo koncesijske ugovore! Pozivamo sve Istrane da ne dozvole da im ova elitistička vlast to učini. Posebno se to odnosi na građane Pule u kojoj je na idućem Gradskom vijeću najavljena točka o davanju plaža u dugoročnu koncesiju, istaknuo je Damir Grünbaum.

računi režije struja

Poskupljuju plin, struja i odvoz smeća: Evo za koliko će rasti mjesečni troškovi

Danas pojačane kontrole vozača na odmorištu Bačva na Ipsilonu