in

Poskupljuju plin, struja i odvoz smeća: Evo za koliko će rasti mjesečni troškovi

Ilustracija - Foto: Tanja Kocijančić

Ako ste se poveselili jer će prosječnoj obitelj smanjenje PDV-a, barem po izračunu Zdravka Marića, uštedjeti 1.000 kuna godišnje, to će vam pojesti skuplje režije.

Kako je danas objavio portal Poslovni.hr, cijena plina vjerojatno već od 1. travnja raste 10 posto, najavio je ministar Tomislav Ćorić. “Nakon ove plinske sezone ukoliko ne dođe do korekcije cijene plina na tržištu doći će do korekcije cijene plina neovisno o LNG-u”, rekao je Ćorić prije dva dana. 

Najskuplji plin ima Švedska, najjeftiniji Rumunjska

Ministar je rekao da kućanstva u Hrvatskoj plin plaćaju po 20 posto nižoj cijeni od tržišne. Po Euroostatovim podacima plaćamo ga jeftinije od većine. Najskuplji plin ima Švedska s 82 lipe kilovatsat. Naša susjedna Slovenija 37 lipa, Hrvatska je 16. po cijeni sa 30 lipa, Rumunjska ima najjeftini plin po kućanstvu – 22 lipe po kilovatsatu.

“Ako naraste sada na proljeće, bit će takva godinu dana. To je sigurno. Opet će ovisiti o tržišnim prilikama i nabavi. Danas cijena može ići 10 posto gore, i 10 posto dolje. Ovisno o tržištu”, rekao je Dalibor Pudić, predsjednik Stručne udruge za plin.

Veći računi za odvoz smeća

A građane uskoro čeka još iznenađenja. Odavno je poznato da je smeće biznis, a od ove godine bit će još i unosniji. Prve su, neslužbene računice, govorile da će račun za Čistoću u Zagrebu poskupjeti i 300 posto. Pa tako za stan od 57 kvadrata četveročlana obitelj za odvoz smeća koja je do sada izdvajala 41 kunu, po novom cjeniku bi to mogla plaćati čak 102 kune.

“U ovom trenutku još uvijek ne možemo govoriti o bilo kakvoj korekciji cijene odvoza miješanog komunalnog otpada niti precizirati datum stupanja na snagu cjenika koji je još uvijek u izradi”, priopćili su iz Zagrebačkog Holdinga. 

Raste i cijena struje

Udarac na džep neće stati na plinu i smeću! U drugoj polovini godine najavljeno je poskupljenje struje. Pa ako ste se poveselili jer će prosječnoj obitelj smanjenje PDV-a, barem po izračunu Zdravka Marića, uštedjeti 1.000 kuna godišnje – e to će vam pojesti skuplje režije, objavio je Poslovni.hr. 

Policija za sutra najavila prometnu akciju u Labinu

Živi zid srušio ogradu na pomorskom dobru na umaškom Kravljem rtu: „Svi godinama zatvaraju oči pred nelegalnom uzurpacijom javnog dobra“