in

Porečki IDS pokreće inicijativu za stambeno zbrinjavanje svojih građana

Uoči nadolazeće sjednice Gradskog vijeća Grada Poreča – Parenzo na kojoj će se održati prvo čitanje gradskog proračuna, danas su predstavnici porečkog IDS-a, na čelu s predsjednikom Rolandom Kosinožićem, predstavili nekoliko inicijativa podružnice za proračun Grada Poreča za 2023. godinu. 

Foto IDS
Foto IDS

– U proteklim tjednima vodili smo stotine razgovara s našim sugrađanima, na kojima se osluškivali njihove prioritete, potrebe i probleme. Ideje brojnih naših sugrađana, mjesnih odbora i udruga civilnog društva pretočili smo u konkretne i provedive politike i projekte, kojim se nadamo da ćemo dodatno poboljšati standarde u našem gradu, kazao je predsjednik porečkog IDS-a Roland Kosinožić.  

– U centru svih politika porečkog IDS-a su ljudi. Zato smo za svaku dobnu skupinu pripremili cijeli niz projekata, a posebno smo vodili računa na potrebe mladih, obitelji i osoba treće životne dobi, naveo je Kosinožić.

Predstavnici porečkog IDS-a napomenuli su da je prijedlog proračuna za narednu godinu prije svega transparentan, kao i izričito orijentiran na važne razvojne projekte. Na inicijativu porečkog IDS-a, u Prijedlog Proračuna uvršten je nastavak uređenja starogradskih ulica, poput Trga Marafor, a u planu je i obnova Cimare, odnosno Trga Joakima Rakovca. U starom gradu, stavit će u funkciju palaču Becich uz zadržavanje vlasništva. 

– U proračun smo i predložili dogradnju Doma za starije osobe, kao i nastavak izgradnje objekata nogometnog kampusa na mjestu gdje je nedavno izgrađeno nogometno igralište u zoni Košambra. U tijeku je rasprava o izmjenama Generalnog urbanističkog plana, što je preduvjet za realizaciju ovog projekta. Također, istaknuli smo i pokretanje inicijative za realizaciju četverotračne prometnice na potezu Varvari-Bonaci, uz podizanje sigurnosti za sve sudionike u prometu. Predložili smo i izradu UPU-a za zonu Društvene namijene u Novoj Vasi, kao i zaduživanje radi što brže realizacije izgradnje kanalizacijske mreže na preostalim područjima Grada, s ciljem da se Poreč približi 100% pokrivenosti. Na našu je inicijativu u proračun ušla i gradnja dva nova vrtića, u Varvarima i Novoj Vasi, rekao je Kosinožić.

Podsjetili su da Poreč danas, sa svojih 53 naselja, na oko 92% pokrivenosti. 

Vjeruju da su prijedlozi realni, usklađeni s potrebama naših sugrađana, s kojima su u stalnoj komunikaciji. “Drago nam je da su za dio prijedloga već napravljeni i konkretni pripremni koraci, pa će i sama realizacija biti lakša”, naglasio je Kosinožić. 

Članica predsjedništva iz redova Kluba mladih Karla Žužić govorila je o rješavanju stambenog pitanja mladih. – Poreč već treću godinu zaredom svojim sugrađanima subvencionira kupovinu stana, a za tu mjeru vlada jako veliki interes, navela je Žužić te je nadodala:

– Kako bi odgovorili na potrebe sugrađana ali i zajednice u cijelosti, a nakon više rasprava i promišljanja, IDS će putem svojih vijećnika na idućoj sjednici Vijeća iznijeti prijedlog o provođenju ankete među građanima, u kojoj će im biti ponuđeno da odaberu koje od pet opcija smatraju najpoželjnijom. Naši su prijedlozi: 1) Grad financira/gradi stanove koje potom na temelju razrađenih kriterija prednosti daje u višegodišnji zakup sa ili bez mogućnosti otkupa; 2) Sufinanciranje i posredovanje u naplati stanarine za postojeće stanove u privatnom vlasništvu (cilj je stavljanje u funkciju već postojećih kapaciteta, a posredovanjem Grada u naplati, otklanjanje straha najmodavaca o nesigurnoj naplati); 3) Dodjela građevinskog zemljišta za gradnju obiteljskih kuća; 4) Sufinanciranje obnove starih objekata koji se trenutno ne koriste (cilj je obnova starine i ostanak mladih u sredinama gdje su odrasli) te 5) subvencija kupovine stana (mjera koja se trenutno provodi).

– Vjerujemo da ćemo kroz anketu  i konzultaciju s građanima dobiti najbolje moguće prijedloge, koje bi onda gradska uprava mogla početi provoditi u daljnjem razdoblju, zaključila je Karla Žužić.

Na konferenciji za medije sudjelovali su, uz predsjednika podružnice Rolanda Kosinožića i Karle Žužić, potpredsjednik porečkog IDS-a Vili Čuš te gradske vijećnice IDS-a Azra Brođanac i Nensi Beato Baturić.

foto policija rotacija automobil patrola

Prošla na crveno i izazvala sudar. Ima teške ozljede

POREČ: Nova javna rasvjeta u Ulici Nikole Tesle