in

PRED VRATIMA BRUXELLESA: Istarski župan Valter Flego oprostio se od županijskih vijećnika

Na jučer održanoj sjednici Skupštine Istarske županije od vijećnika se oprostio župan Valter Flego koji nakon konstituiranja Europskog parlamenta, zakazanog za 2. srpnja, postaje europarlamentarac i prestaje mu dužnost župana. U svom govoru osvrnuo se na sve dosad učinjeno u proteklih 6 godina njegovog mandata. Istaknuo je kako je popis realiziranih i započetih projekata i programa uistinu dugačak te se ulagalo u sve dijelove Istre, a činili su se svakodnevno novi iskoraci na svim područjima, gospodarstvu, zdravstvu, kulturi, obrazovanju.

„Putem smo nailazili na poteškoće i brojne izazove, bilo da govorimo o zakonskim reformama nauštrb jedinica regionalne i lokalne samouprave ili o visokoj centraliziranosti države. Zadnjih godinu dana svjedočili smo o problemu brodogradilišta Uljanik, značajnom čimbeniku istarskog gospodarstva. Kao što sam i od samog početka apelirao, nama je prioritet opstanak brodogradnje u Puli te se nadam kako i za Vladu stečaj ne znači prestanak proizvodnje“, izjavio je župan Flego te nabrojio sva značajnija postignuća Županije. 

Tako je Istarska županija danas jedna od najrazvijenijih hrvatskih regija, bilo da govorimo o indeksu razvijenosti, rastu zaposlenosti ili većem broju useljavanja nego iseljavanja, BDP-u koji je 26 % iznad hrvatskog prosjeka te smo i jedina županija koja je dosegla i prešla razinu BDP-a iz pretkrizne 2008. Također, naglasio je, u zadnjih 6 godina izravna inozemna ulaganja u Istru narasla za 23,6 milijuna eura, a vrijednost izvoza istarskih poduzetnika u istom je razdoblju povećana za gotovo 3 milijarde kuna. Istarski župan spomenuo je i najznačajnije projekte koji su za njegovo vrijeme realizirani ili pokrenuti.

„Ja ću i dalje biti svima na raspolaganju te ćemo nastaviti dosadašnju uspješnu suradnju, samo iz drukčije perspektive. Kao zastupnik u Europskom parlamentu borit ću se za interese Istarske županije i Republike Hrvatske. Izuzetno je važno da se na mjestu gdje se donosi 70% zakona koji direktno utječu na naše živote, lobira za naše projekte, za zakone, direktive, kao i europske fondove koji će odrediti budući rast i razvoj Istre i Hrvatske. U EP lobirat ću da Strukturni fondovi i nova financijska omotnica 2021.-2027. prate naše razvojne prioritete poput digitalizacije, moderne infrastrukture, ulaganja u obrazovanje, istraživanje i razvoj, održivi turizam i zaštitu okoliša. Pritom želim naglasiti kako veliku odgovornost za budući uspjeh u iskorištenosti EU fondova i realizaciji europskih projekata, ima Vlada RH, načelu s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU zbog činjenice da moraju županijske razvojne prioritete uvrstiti u nacionalne operativne programe. Iskreno se nadam da će to i učiniti te kako Hrvatska i u nadolazećem razdoblju ne bi bila na začelju Unije po iskorištenosti EU fondova. 

Također, želim naglasiti kako poslovanje Istarske županije ostaje financijski stabilno i sigurno, te će se i dalje rukovoditi s načelima transparentnosti, racionalnosti i odgovornosti. Predstojat će dinamičko razdoblje u prvom redu zbog preuzimanja djela poslova Ureda državne uprave što će iziskivati dosta sastanaka i usklađivanja. No, ne sumnjam kako će Županija, kao i do sada, biti razvojna i progresivna u svome radu, a ne birokratska. Istra će i dalje biti lokomotiva razvoja u Hrvatskoj i lider u mnogočemu. Mome zamjeniku, Fabriziju Radinu, koji će od 6. srpnja preuzeti funkciju obnašatelja dužnosti župana želim puno sreće i uspjeha u radu“, poručio je istarski župan Valter Flego, zahvalivši se svim vijećnicima, kako bivšim, tako i sadašnjim, predsjedniku Skupštine, svim suradnicima i djelatnicima Županije na svim postignućima i rezultatima koji su rezultat istarskog zajedništva te ih pozvao da nastave zajedno Istru činiti mjestom još ugodnijim za život.

EU projekt MedCycleTour: Novinari iz Francuske, Italije, Finske i Slovenije na biciklu upoznaju Hrvatsku

gradska uprava poreč palača

POREČ: Konstituirana vijeća nacionalnih manjina