in

Premijer u Buzetu dogovorio obilaznicu vrijednu 16 milijuna kuna, Kajin ga nahvalio

Foto Vlada RH

-Dogovorili smo rješenje projekta obilaznice Buzeta i taj projekt vrijedan više od 16 milijuna kn značajna je investicija za grad, stanovnike, ali i turiste, koja će poboljšati prometnu povezanost, a samim time i kvalitetu života na ovom području. Susreli smo se i s predstavnicima Cimos grupe i P.P.C. Buzet, koje proizvode automobilske dijelove i odljevke, izjavio je premijer Andrej Plenković u Buzetu, prenosi Vlada na svom Twitter profilu. Premijer se trenutno nalazi na Istarskom ipsilonu gdje je u tijeku otvaranje nove dionice kod tunela Učka u dužini od 13 kilometara.

Susret u gradskoj upravi Buzeta – Foto Vlada RH Twitter

U Buzetu se sastao s gradonačelnikom Damirom Kajinom koji je premijera nakon sastanka nahvalio. “Suradnja s Vladom je fantastična, nemam riječi”, rekao je Kajin na konferenciji za novinare, prenosi Dnevnik. Andreju Plenkoviću je poručio i da bude još rigorozniji što se tiče epidemioloških mjera.

– Otvorili smo za Buzet jednu dobru priču oko buzetskog Cimosa. Cimos je vis-a-vis covid mjera dobio 1,4 milijuna eura. Bez toga njihovo poslovanje bi bilo nemoguće. Buzetsko gospodarstvo i gospodarstvenici povukli su preko 4 milijuna eura. To je ogroman novac i netko se morao izboriti da se u ovom uvjetima, još i relativno povoljnog kreditiranja, što neće trajati vječno, može izaći ususret našim gospodarstvenicima i onima koji su kod njih zaposleni. Ali zato oni koji ne žele poprimiti cjepivo, moraju shvatiti da novaca neće biti zauvijek, kazao je Kajin.

“Damir je to premijerski kazao, sve se slažem”, rekao je premijer i dodao: “Puno si nas nahvalio, ovo nije uobičajeno. Čak nas ni oni naši tako ne hvale”.

Premijer u Cimosu – Foto Twitter Vlade RH

Premijer je za Cimos rekao da je kičma gospodarstva Buzeta koja zapošljava skoro 800 ljudi.
 
Vlada će pomagati projekte u Buzetu
 
“Nastojat ćemo vidjeti na koji način, uz ove potpore, koje su korištene kao mjere za očuvanje radnih mjesta, možemo pomoći da se proizvodnja, i izvoz u konačnici, vrati na one pred Covid godine i da se normalizira cijelo funkcioniranje”, rekao je Plenković.
 
Premijer je kazao da će Vlada, osobito ministarstva prometa te vanjskih poslova, nastaviti razgovore sa slovenskom stranom kako bi kamioni koji su teži od 7,5 tona mogli ići preko graničnoga prijelaza prema Sloveniji, što bi uštedjelo značajna sredstva, a time i učinilo propulzivnijim Buzet i cijeli ovaj dio Istre.  
 
Kazao je da će Vlada kroz različite resore vidjeti na koji način može pomoći projekte za koje je gradonačelnik Kajin iskazao interes.
 
Govoreći o efektima porezne reforme, rekao je da je Buzet ostvario 10 posto više prihoda nego 2017., ali i 10 posto manje nego 2019.
 
“Moramo razumjeti da su okolnosti 2020. smanjile određene prihode. Zato ćemo razgovarati da se situacija stabilizira i da Grad može financirati svoje projekte poput proširenja Doma za starije osobe, vrijednog 24 milijuna kuna”, zaključio je premijer.

Susret u gradskoj upravi Buzeta – Foto Vlada RH Twitter

Iskoristit ćemo šansu za oporavak hrvatskog gospodarstva
 
Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Vlade je istaknuo da je odobrenje Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, vrijednog 47,5 milijardi kuna, ogroman poticaj i ohrabrenje.
 
“Hrvatska je tu prošla zaista sjajno u odnosu na druge države članice. Iskoristit ćemo šansu da se od 2021. do 2026. godine ta sredstva brže realiziraju i potaknu rast hrvatskog gospodarstva po svim komponentama, od gospodarstva, zdravstva, obrazovanja, pravosuđa, uprave, tržišta rada do obnove zgrada”, poručio je Plenković.
 
“Mi smo Hrvatskoj za ovo desetljeće, nakon ovakve krize bez presedana, osigurali 25 milijardi eura, rekao je, naglasivši da nikad nismo imali toliko bespovratnih sredstava.
 
Dodao je da se sad s Europskom komisijom razgovara o tzv. partnerskom sporazumu za Višegodišnji financijski okvir.
 
“Mislim da ćemo tu pokazati dobre rezultate. Ministrica Tramišak nas kontinuirano izvještava koliko brzo naprijed ide apsorpcija sredstva iz aktualnog financijskog okvira. I tu smo sve bolji”, rekao je premijer, dodavši da je Hrvatska dobila puno više sredstava nego što je uplatila.
 
Podsjetio je i da će se u srijedu spojiti Pelješki most, istaknuvši da je to najvidljiviji projekt ove financijske perspektive. 
 
Izrazio je i nadu ulasku Hrvatske u Schengen 2022. te u eurpodručje 2023.  godine.
 
Premijer Plenković kazao je da na godišnji odmor ide nakon sjednice Vlade 29.7 i provest će ga u Costabelli, u Rijeci.

Izvor Vlada RH

Jeste li ga vidjeli? Nestao Maurizio Belci

mladen grgeta kliman plenković

Načelnik Funtane Mladen Grgeta prešao u HDZ