in

Prijem za istarska vijeća nasionalnih manjina. Miletić: Istra je primjer zajedničkog života

Foto Istarska županija

Početkom svibnja su održani Izbori članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina na kojima je za Istarsku županiju izabrano 7 vijeća i 4 predstavnika manjina. Tim povodom, jučer su istarski župan Boris Miletić i resorna pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel upriličili prijem na kojem su prisustvovali zamjenik predsjednika Vijeća albanske nacionalne manjine Daniel Pasuli; predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Muhamed Muratagić; predsjednica Vijeća crnogorske nacionalne manjine Vukosava Savić-Rumac; predsjednik Vijeća talijanske nacionalne manjine Ennio Forlani; predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Marjan Brecelj; predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Miloš Bajić; predstavnik češke nacionalne manjine Josip Klašterka; zamjenica predstavnice mađarske nacionalne manjine Žužana Maša; predstavnica makedonske nacionalne manjine Saška Solomonovska Janevska i predstavnica ukrajinske nacionalne manjine Nataliya Perich. Spomenimo i da je na izborima izabrano i Vijeće romske nacionalne manjine Istarske županije.

Župan Miletić čestitao je prisutnima na izboru dodajući kako vidi neka poznata, a i neka nova lica, te je izrazio zadovoljstvo što su konstituirana vijeća nacionalnih manjina, kao i izabrani predstavnici nacionalnih manjina u Istarskoj županiji.

„Ove godine ćemo obilježiti 30 godina postojanja Istarske županije, a svih ovih godina suradnja i s vijećima i s udrugama nacionalnih manjina jako nam je važna. Pokazali smo to i ove godine na 8. Festivalu multikulturalnosti, čiji je pokretač i organizator Istarska županija, a na kojem naše manjine imaju priliku predstaviti svoje običaje, tradiciju i kulturu. Vidimo koliko je bitno njegovati naše zajedništvo na ovom predivnom poluotoku, našoj Istri koja je kroz zadnjih nekoliko stoljeća doživjela jako puno promjena. Upravo zato, Istra je danas primjer zajedničkog života ljudi koji ovdje žive i ne samo užem, već i širem okruženju, istaknuo je župan zaželjevši svima puno uspjeha u radu.

Pročelnica Batel pridružila se čestitkama, naglasivši da im je Upravni odjel uvijek na raspolaganju, a dosadašnju suradnju ocijenila je kao kvalitetnu.

„Kao što znate u našem proračunu su vam dodijeljena određena financijska sredstva, a u ovoj godini smo ta sredstva uspjeli povećati. Podsjetit ću da od 2019. godine financiramo emisiju „Multikulturalnost u Istri“, koja se prikazuje jednom mjesečno na lokalnoj televiziji, a prati aktivnosti udruga nacionalnih manjina Istarske županije. Ona je prilika da se i vaše aktivnosti prikažu i da dobijete na vidljivosti. Udruge nacionalnih manjina tu mogućnost već koriste, a pozivam i vas da, tim putem, predstavite rad vaših vijeća“, poručila je Batel.

 Uslijedilo je obraćanje svih prisutnih predstavnika manjina, koji su se tom prilikom predstavili, osvrnuli na svoje planove, te su iznijeli i niz konstruktivnih prijedloga, priopćeno je iz Kabineta župana Istarske županije.

Foto Tanja Kocijančić - Fešta uoči Prvog maja na Carinskom gatu u Poreču

TZ POREČ: Novi gastro program za ljubitelje morskih delicija „Pjat na molu“

Foto Gradska knjižnica Poreč

“Neispričane priče” u Domu za starije i nemoćne osobe u Poreču