in

RESTART KOALICIJA U POREČU: Davor Bernardić uz rasterećenje turizma najavio povećanje plaća i mirovina

RESTART koalicija u novoj enoteci u Poreču

Predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić s kandidatima koalicijske liste boravio je danas u Istri. Konkretno, najprije je obišao Labin, zatim je stigao u Poreč, gdje smo ga „ulovili“ u Istarskoj sabornici, odnosno u novootvorenoj kušaonici u njenom podrumu. Nakon dvosatnog druženja u tom prostoru, nekadašnjem vinskom podrumu, otišli su u Rovinj, pa na kraju u Fažanu na glavni predizborni skup.

-Drago mi je da sam danas u Istri, regiji koja je napredna, otvorena i uvijek korak ispred, kakva bi i Hrvatska trebala biti, naglasio je kandidat za premijera.

U svojoj poruci iz Poreča istaknuo je da je njihov zadatak dodatno decentralizirati Hrvatsku i omogućiti Istri, kao jednoj od najrazvijenijih županija, da se još brže razvija.

Bernardić je istaknuo da imaju jasan plan za izlazak građana i gospodarstva iz krize.

-Nakon izbora, pri preuzimanju odgovornosti za državu, namjera nam je pomoć svima kojima pomoć treba u ovo doba krize. Ne samo gospodarstvu, nego i građanima i radnicima. Jedna od prvih mjera koje ćemo poduzeti u tom smislu bit će nula posto poreza na dohodak za plaće manje od 5.000 kuna kako bi za oko 700.000 radnika omogućili u startu veću plaću za 300 kuna, rekao je Bernardić, dodavši da bi donijeli i zakon o skraćenom radnom vremenu koji ima uporište u europskom fondu Sure, a koji omogućuje poslodavcima koji, zbog ove krize, imaju smanjeni opseg posla, da isto plate radnike i da zadrže sva radna mjesta, a da im razliku do pune plaće kompenzira ovaj europski program. 

Dodao je da ukidanjem poreza na dohodak za plaće manje od 5.000 kuna žele poslati poruku da plaće u Hrvatskoj rastu, a to je i važan start za potrošački optimizam. Također žele da rastu i mirovine i to ne samo povlaštene, nego za ljude iz rada.

Planiraju za umirovljenike uvesti zaštitni dodatak od 750 kuna mjesečno jer oni s najmanjim mirovinama u ovoj korona-krizi nemaju novaca ni za osnovne stvari, a kamoli za kupnju dezinficijensa i zaštitnih maskica. To bi bio privremeni dodatak u trajanju od tri mjeseca – htjeli su to uvesti u doba korona-krize proteklih mjeseci – za sve nenadane troškove i porast cijena.

-Istra je imala puno investicija, posebice za vrijeme SDP-ovih vlada, a jedna od prvih mjera naše koalicije bit će smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu na deset posto kako bi naš turizam, toliko opterećen raznim nametima, bio konkurentan drugim mediteranskim zemljama, naglasio je Bernardić.

Dodao je kako je osnovni problem u zadnje četiri godine bio taj što je ova Vlada uvela porez na investicije odnosno na reinvestiranu dobit koji će, najavio je kandidat za premijera, Restart koalicija ukinuti jer želi da se investira u Hrvatsku.

-Samo investicije mogu promijeniti strukturu naše ekonomije. Ukidanje poreza na reinvestiranu dobit bit će jedna od prvih stvari koje ćemo napraviti po preuzimanju vlasti, naveo je Bernardić.

Na upit kakav rezultat očekuje u Istri rekao je da u 8. izbornoj jedinici očekuju uvjerljivu pobjedu. Hoće li netko iz Istarske županije, u slučaju pobjede na izborima, postati ministar u budućoj koalicijskoj Vladi, Bernardić je odgovori potvrdno. Najavio je da su svi na listama vrlo kompetentni kandidati koji su se u svojim poslovima dokazali, te da će sastaviti Vladu s najboljim ljudima iz SDP-a i ostalih stranaka.

Tekst&Foto Tanja KOCIJANČIĆ

Bez vode 25. lipnja dio Červar Porat

TRAGEDIJA U MARČANI: Arheolog poginuo u Ljubićevoj jami