in

SABOR O OVRŠNOM ZAKONU – Nemet: Broj blokiranih sve veći, treba im pomoći

Na današnjoj raspravi o Prijedlogu izmjena i dopuna Ovršnog zakona, sudjelovala je i zastupnica IDS-a Katarina Nemet. Naglasila kako je broj ovršenih i blokiranih u našoj zemlji svakim danom sve veći i definitivno treba raditi na tome da im se pomogne i osigura bolji i dostojanstveniji  život.

– Kada gledamo ove predložene izmjene, možemo na prvu reći da se radi o novitetima koji bi trebali donijeti određene pozitivne pomake u ovršnim postupcima, no vidimo da se sve te promjene odnose na budućnost i zato pitam je li se moglo više toga učiniti sada za ljude koji su trenutno u teškim problemima i opterećeni ovršnim postupcima i blokiranim računima, kazala je Nemet.

Istaknula je kako IDS uvijek pozdravlja inicijative kojim se želi pomoći građanima koji su se našli u nezavidnoj situaciji, pogotovo sada u ovoj vrlo teškoj gospodarskoj krizi, no stava je da izmjene ovog zakona nisu suštinske i neće donijeti nikakva značajna poboljšanja za najpotrebitije građane.

– I to je glavni problem ovršnog zakona i ovršnog postupka u Hrvatskoj. Uvijek se nešto mijenja, uređuje, ušminkava, no nažalost uporno izostaje donošenje novog prijeko potrebnog Ovršnog zakona, cjelovitog i održivog rješenja, donošenje niz mjera za rješavanje ovog kompleksnog problema, kao i puno veća razina političke odgovornosti i kompetentnosti jer je zaista već previše vremena potrošeno na rješenja koja našim građanima nisu omogućila značajna poboljšanja i bolju budućnost, napomenula je.

Pozdravila je digitalizaciju u obliku e-obrasca, smanjenje troškova postupka zbog izostavljanja troškova izdavanja potvrde o pravomoćnosti i ovršnosti, uvođenje instituta prethodne obavijesti koju će dužniku upućivati bilježnici, kao i povećanje iznosa  glavnice za koju se ovrha nad nekretninom ne može pokrenuti, no istaknula je kako ne zna kako će to izgledati u praksi i hoće li dužnici vidjeti  poboljšanje. – Ove promjene na prvu dobro izgledaju, no tek će vrijeme pokazati da li se radi o lijepo umotanom daru ili stvarno o promjenama koje će pozitivno utjecati na život blokiranih i najugroženijih građana, kazala je saborska zastupnica IDS-a te dodala da ipak ostaje žaljenje što se ovim izmjenama nije više učinilo kako bi se pomoglo trenutno blokiranim i ovršenim građanima, priopćeno je iz IDS-a.

POREČ: Gimnastičarke izvrsne na Prvenstvu Istarske županije

covid korona ilustracija

Nacionalni stožer: 3.603 nova slučaja i 56 mrtvih – Od subote na snazi nove mjere