in

SDP: Proračun županije nastavak loše politike – Najviše se ulaže tamo gdje je IDS na vlasti

Ferić i Ferenac - Foto SDP

Na proračun Istarske županije za 2023. godinu koji je težak 244 milijuna eura istarski SDP je uputio 17 amandmana temeljem kojih bi se preraspodijelilo 3.431.672 eura ili 1,4% proračuna o čemu su danas na press konferenciji izvijestili javnost Danijel Ferić i Marko Ferenac, SDP-ovi vijećnici u Skupštini Istarske županije.

Od predloženih 17 amandmana prihvaćen je samo onaj za izradu Elaborata o lokaciji izgradnje sortirnice za biološku obradu otpada za koji „Elaborat o količinama i tokovima otpada iz 2021.“, koji je naručila Županija, predlaže da se nalazi na području Rovinja ili Poreča kao dva središta koji proizvode najveću količinu biološkog otpada u sezoni.

-To je naravno, premalo, smatramo da se ne radi o razvojnom proračunu, već o proračunu kontinuiteta loše IDS-ove politike gdje se sredstva najvećim djelom ulažu u IDS-ove gradove i općine, rekao je Danijel Ferić.

-Ni riječi o onome za što se zalažemo, a to su nova radna mjesta u poduzetničkim zonama, veći broj stipendija za mlade, osiguravanje uvjeta jedno smjenske nastave kroz obnovu i dogradnju škola, održivo prostorno planiranje, manja i efikasnija javna uprava naveo je Ferić te istaknuo da se radi upravo suprotno jer rashodi za zaposlene rastu za 9,7 milijuna eura i iznose 116,8 milijuna eura. Stoga, SDP neće podržati ovakav proračun, poručili su Ferić i Ferenac.

Od 17 amandmana, najviše ih se, njih 8, odnosi na osnovno, srednje i visoko školstvo, kao i obrazovanje općenito. Po 2 su amandmana vezana za zaštitu okoliša, kao i za poljoprivredu i ribarstvo te razvojne projekte. Uz ove, amandmani su podneseni i za područje prometa, zdravstva i gospodarstva.

Amandmani su se odnosili na sanaciju onečišćenja ližnjanske obale, prijevoz učenika srednjih škola, odnosno učešće županije (75% daje RH), studentske stipendije (povećanje iznosa i broja stipendija, IŽ daje svega 40 redovnih stipendija, a RH 10.000), povećanje satnice za pomoćnike u nastavi sa 25 na 45 kn, adaptaciju zgrade mornaričke bolnice u stambene jedinice za deficitarni zdravstveni kadar, obnovu zgrade glazbene škole u Puli i osnovne škole u Fažani, opremanje srednje škole u Umagu, izrada strategija razvoja gospodarskih zona (postojeća je vrijedila do 2014.), programa izgradnje ribarske infrastrukture (postojeći program je iz 2010.), strategije obrazovanja (strategija iz 2016.) te strateškog programa ruralnog razvoja (postojeća strategija iz 2009.).

Marko Ferenac naveo je potrebu sanacije dječjeg igrališta u Vižinadi koje se nalazi u sklopu osnovne škole te istaknuo da se amandmani odnose i na policentrični razvoj Istre, za Ćićariju, izgradnju pješačke i biciklističke staze i povezivanje postojećih na zapadnoj obali Istre od Pule do Umaga te nužnost izvanrednog održavanja županijske ceste Kaštelir- Vižinada.

Na kraju treba reći da predsjednica skupštine nije uvrstila rezoluciju protiv izgradnje sušionice fekalnog mulja na Kaštijunu iako je iz Općine Medulin potvrđeno da su je uputili u proceduru, priopćeno je iz SDP-a.

Foto Policijska uprava istarska

U utorak najava prometne akcije kontrole brzine kretanja

Foto Tanja Kocijančić - Ilustracija - Benzinska postaja u Poreču

Nove cijene goriva. Benzin ispod 10 kuna