in

Slovenija: Stanje u Hrvatskoj se pogoršava i postaje dramatično

Jelko Kacin

GLASNOGOVORNIK slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin rekao je danas da će vlada zbog rasta zaraza u susjednim državama revidirati popis epidemiološki sigurnih zemalja te je posebno upozorio na dramatičan rast novih dnevnih zaraza u Hrvatskoj.

Kacin je kazao da se pogoršava epidemiološka situacija u Italiji, Austriji i Mađarskoj koje Slovenija za sada ima na tzv. “zelenoj” listi epidemiološki sigurnih destinacija bez ograničenju u režimu ulazaka, prenosi Index.

“Slovenija je, unatoč rastu broja zaraza, u relativno dobroj situaciji”, rekao je.

“Prilike u našem susjedstvu brzo se pogoršavaju”, kazao je Kacin i najavio da će idući tjedan vlada revidirati popis epidemiološki sigurnih država.

“Slovenija je relativno siguran mali ‘mjehur’ i moramo paziti da nas ne proguta neki veći s lošijom situacijom”, rekao je.

“Stanje u Hrvatskoj se pogoršava”

Isključio je mogućnost da se Hrvatska kao cjelina ili neka županija ponovo uvrsti na zelenu listu. Rekao je to odgovarajući na pitanje o stanju u Hrvatskoj i mogućnosti ublažavanja sadašnjeg režima prijelaza granice, s obzirom na sugestije o potrebi “regionalnog” i diferenciranog pristupa stanju u pojedinim županijama.

“Stanje u Hrvatskoj s obzirom na epidemiološku situaciju brzo se pogoršava i postaje dramatično”, rekao je.

“Hrvatska će uskoro dostići incidenciju koronavirusa (broj oboljelih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana) koja će iznositi 100 zaraženih, što je razina za crvenu listu, Splitsko-dalmatinska županija bi ih mogla imati i 200, a broj zaraženih raste i u Istarskoj županiji”, rekao je Kacin novinarima.

Ublaženje mjera na granicama?

Upitan o mogućem ublažavanju mjera prijelaza granice za one hrvatske državljane koji žele posjetiti grobove svojih bližnjih u Sloveniji, što se osobito odnosi na pogranično područje, Kacin je kazao da vlada razmatra mogućnost da se u tom smislu donese neko “elastično” rješenje.

“No to se u prvom redu odnosi na vrijeme za Dan mrtvih, kad se posjećuju grobovi predaka”, rekao je.

Cijeli članak pročitajte na Indexu.

Fuchs: Škole same odlučuju o sankcijama za one koji ne nose maske

U Vrsaru i dalje više od 4.000 gostiju, i u posezoni se očekuju Nijemci