in

U Vrsaru i dalje više od 4.000 gostiju, i u posezoni se očekuju Nijemci

Vrsar/Instagram/Foto Karlo Ivančić

U Vrsaru, mahom u kampovima i privatnom smještaju, i dalje se odmara više od 4.000 gostiju.

Prema podacima Turističke zajednice općine Vrsar, do 31. kolovoza ostvareno je 77.511 dolazaka i 613.197 noćenja. Lani je u istom periodu ostvareno 185.906 dolazaka i 1.367.900 noćenja. U odnosu ne prethodnu godinu indeks u dolascima je 42, a u noćenjima 45.

Trenutni broj gostiju je 4.240, lani ih je bilo u ovo vrijeme 11.730, što je indeks od 36.

Trenutno otvoreni objekti su Belvedere, apartmani Riva, villasi i apartmani Koversada, obiteljski hotel Villa Vrsar, te kampovi Koversada, Porto Sole, Valkanela i kamp Orsera.

Apartmani Koversada zatvaraju 20. rujna, a vilas Koversada i kamp Orsera 27. rujna. Resort Belvedere, apartmani Riva, kampovi Koversada, Porto Sole i Valkanela planiraju biti otvoreni do 4. listopada.

-Ova godina započela je jako dobro, u veljači je indeks noćenja bio 120. Međutim, s pojavom pandemije turistički promet je drastično pao, tako su rezultati u ožujku, travnju i svibnju bili zanemarivi. Otvaranjem kampova i dijela čvrstih objekata broj noćenja se povećavao, tako da je indeks noćenja u odnosu na prethodnu godinu u lipnju bio 36, u srpnju 58, a u kolovozu 50. Nažalost, hotel Pineta i naselje Petalon ostali su zatvoreni tijekom cijele sezone, pojašnjava Natalija Vugrinec, direktorica TZ-a.

Najbolje rezultate ostvarili su kampovi (udio od 72% u ukupnom broju noćenja), dok su hoteli i naselja ostvarili udio od 12%, a obiteljski smještaj udio od 9%. Ostatak noćenja otpada na vlasnike kuća i stanova za odmor, dodaje Vugrinec.

Po zemljama najveći udio u ukupnom broju noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke (41%), slijede gosti iz Slovenije (19%), te Austrijanci (11%), Talijani (7%) i Česi (4%).

-U posezoni se nadamo lijepom vremenu i dolasku vjernih gostiju prvenstveno iz Njemačke, tako da u rujnu očekujemo ostvarenje od 50% noćenja u odnosu na prethodnu godinu i zadržavanje indeksa 45 u ukupnom broju noćenja do kraja godine, zaključila je Natalija Vugrinec.

Slovenija: Stanje u Hrvatskoj se pogoršava i postaje dramatično

ROVINJ: Radionice za djecu i roditelje “Krugovi kreativne razmjene” u prirodi – kroz umjetnost, glazbu i ples