in

Slovenija uvela mjeru na granici koja se odnosi na puno Hrvata

Prema novoj odluci vlade u Sloveniji mijenja se režim prijelaza granice u vrijeme epidemije, pa će od sada  i dnevni radni migranti morati predočiti negativan test na koronavirus, doznaje se.

Osim za tu kategoriju, novo pravilo vrijedi i za one koji u Sloveniju dolaze zbog zdravstvenih usluga, pomoći članu obitelji ili održavanja nekretnine ili zemljišta, te za neke druge kategorije, javili su slovenski mediji.

Prekogranični dnevni radni migrant, koji ima radni odnos u nekoj od država članica Europske unije ili nekoj drugoj šengenskoj zemlji, može ući u Sloveniju uz predočenje negativnog testa na prisutnost koronavirusa koji nije stariji od sedam dana od uzimanja brisa. Pri  tome, validan je onaj test koji je obavljen u nekoj od članica EU-a ili Schengenskog prostora, navodi se u odluci koju je donijela slovenska vlada, uz pojašnjenje da novo pravilo stupa na snagu s objavom u službenom listu. Odluka će se razmatrati na tjednoj razini. 

Tisuće ljudi iz Hrvatske radi u Sloveniji

Nova pravila posebno pogađaju dnevne migrante iz Hrvatske kojih je više tisuća na radu u Sloveniji.

Promjena režima ulaska prema novoj odluci vrijedi i za osobe koje  prelaze granicu zbog sudjelovanja u obrazovanju, osposobljavanju ili znanstvenim istraživanjima. Također vrijedi i za državljane EU-a i Schengena koji dolaze ili tranzitiraju zbog zaštite i pomoći, brige za članove obitelji, održavanje imovine i zemljišta i slično.

Ulazak bez testa ili karantene i dalje je moguć za iznimke kao što su osobe s diplomatskim statusom, predstavnici stranih organa sigurnosti i pravosudnih tijela, za pripadnike vojske i policije koji odlaze ili se vraćaju sa zadaća u inozemstvu itd.

Do sada dnevni radni migranti i druge navedene kategorije nisu trebali imati negativan test prilikom prelaska granice. Negativan test na koronavirus trebali su imati svi ostali koji nemaju poseban status poput gore navedenih skupina.  

Izvor: Index

Župan Radin: Turistički vodiči ambasadori svake destinacije

Bez vode 5. veljače dio Tara, Vrsara i Poreča