in

SMATRATE LI DA JE 67 PREVIŠE? Prikupljanje potpisa za referendum počinje 27. travnja

Ilustracija Pixabay

„Inicijativa 67 je previše“ jučer je najavila prikupljanje potpisa za referendum o izmjenama uvjeta za odlazak u mirovinu. Inicijativu čine Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata. Prikupljanje potpisa počet će 27. travnja i trajati do 11. svibnja.

–Ovo je pitanje svih građana, radnika, budućih  umirovljenika, mladih, onih u srednjoj dobi, njihove djece i unučadi; svih nas koji trebamo i moramo ostati živjeti u ovoj zemlji. Sve ih pozivam da nam se priključe i daju svoj potpis na štandovima, ali i da nam se aktivno priključe te budu volonteri. Možete se informirati na našoj web i Facebook stranci te Instagramu. Svi koji se žele aktivno uključiti u našu akciju putem dijeljenja letaka mogu se javiti na mail adresu volontiram@67jepreviše.hr kao i na besplatni broj telefona koji je objavljen na web stranci Inicijative, izjavila je nacionalna koordinatorica Mirela Bojić.

Na web stranicama Inicijative bit će objavljene informacije o lokacijama gdje će biti  postavljeni štandovi na kojima će se prikupljati potpisi.

–Kao prvo treba napomenuti da sve ovo o čemu govori resorni ministar i dio dežurnih gospodarskih analitičara koji zajedno s njim „pušu u isti rog“, da će to naškoditi sustavu mirovina i samom gospodarstvu; ništa nije točno. Vrlo je jasno i svi pokazatelji govore da to produljenje radnog vijeka nimalo ne koristi samom mirovinskom sustavu kao što mu niti šteti ako se dob za umirovljenje vrati na 65 godina starosti. Činjenica je da većina ljudi u Hrvatskoj danas, s obzirom na radne i životne uvjete, na zdravstveno stanje, nemaju ni snage niti mogućnosti raditi do 67 godina. Čak i dob od 65  godina u Hrvatskoj se pokazuje kao problematična za veliki dio poslodavaca, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, a objavio portal Karlovački.hr.

Kao što je poznato u Hrvatskoj su se već nekoliko puta prikupljali potpisi za raspisivanje referenduma te je poznato kako je to sve završilo.

Sindikati su do sada tri puta prikupljali potpise i svaki put su prikupili daleko veći broj od onog koji je bio potreban. Činjenica je da je sva tri puta Vlada predlagala zakone i da ih je povukla kada smo mi skupili potpise. Referenduma tada nije bilo jer je ustavni sud rekao da više nema uvjeta za njegovo održavanje. Očekujemo da ćemo prikupiti ne samo dovoljan broj potpisa, nego znatno više. Ciljamo na više od pola milijuna, ciljamo na brojku iz 2010. kada je bilo između 700 i 800 tisuća potpisa, komentirao je za Karlovački.hr predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

POREČ: U tijeku pripreme za BOOKtigu koja starta 23. travnja

prometna-policija12 ilustracija policija

Za sutra policija najavila prometnu akciju kod Roča – kontrolirat će se sva vozila!