in

POREČ: U tijeku pripreme za BOOKtigu koja starta 23. travnja

Foto: Gradska knjižnica Poreč

U tijeku su završne pripreme za 12. međunarodni festival pročitanih knjiga BOOKtiga, koji se odvija od 23. do 27. travnja u organizaciji Gradske knjižnice Poreč.

Ova manifestacija ponovno će ponuditi prodajni sajam BOOKtižin u Parku Matije Gupca, književna gostovanja, predstavljanje knjiga, aukcije u režiji antikvarijata, prodaju i otkup starih knjiga, pričaonice i kreativne radionice za male i velike, te podjelu Nagrade Nagrada BOOKtiga koja će se održati 23. travnja u 19 sati. Nagradu je ove godine na temelju mišljenja čitatelja svih istarskih narodnih knjižnica dobio Kristian Novak za knjigu „Ciganin, ali najljepši“.

Gostujući antikvarijati ove su godine Mali neboder iz Rijeke, Antikvarijat Glavan iz Ljubljane, Antikvarijat Libris iz Kopra i Nova stvarnost iz Zagreba.

Pokrovitelji BOOKtige su Istarska županija, odnosno njen Upravni odjel za kulturu, Grad Poreč, Turistička zajednica Poreča i Općina Vrsar.

Porečka knjižnica ovako objašnjava povijest ovog festivala: „BOOKtiga je ime međunarodnog festivala pročitanih knjiga koji je započeo 2008. godine, a te iste godine pozvani smo predstaviti ga na 12. seminaru “Arhivi, knjižnice, muzeji” u radionici kulturnog turizma kao primjer dobre prakse. Preteča ovoga festivala bio je porečki Ljetni sajam knjiga u organizaciji knjižnice koji se održavao jedno desetljeće, a nadomještao je nedostatak mogućnosti kupnje knjiga u našemu gradu. S vremenom, nakon otvorenja dviju knjižara u Poreču, ukazala se potreba za antikvarnom ponudom knjiga na istarskom području te smo pokrenuli BOOKtigu, novi oblik popularizacije knjige i čitanja, uz prodaju i darivanje rabljenih knjiga koje sajmu doniraju sami građani, manifestaciju koja se obraća najširoj javnosti uz poziv na kulturni dijalog.

Okosnica festivala je interakcija građana i knjižnice u kojoj se posjetiteljima pruža mogućnost da aktivno sudjeluju u stvaranju sadržaja. Ovakvim pristupom želja je predstaviti knjižnicu kao mjesto zajedničkog okupljanja, mjesto za otvorenu razmjenu mišljenja i aktivnu sinergiju što šire javnosti. BOOKtiga je i humanitarnog karaktera te su akcijom „Knjigom do zdravlja“ i „Knjiga pri ruci“, na knjižnom sajmu BOOKtižinu, sredstva prikupljena od prodaje knjiga ustupljena sljedećim ustanovama: Crveni križ Poreč za kupnju opreme, Zdravi grad Poreč za kupnju didaktičke opreme, Opća bolnica Pula za kupnju klime u rađaonici, knjižnični stacionar Červar Porat za nabavku informatičke opreme i društvenih igara za djecu, Dom za djecu i mlađe punoljetne osobe u Puli za uređenje parka, za nabavu specijalne opreme za slijepe i slabovidne osobe, za tiskanje slikovnice „Slovko Maraforko“, za nabavku kućice za knjige te za opremanje odjela za djecu i mlade naše knjižnice. Preostale knjige s knjižnog sajma BOOKtižin darujemo potrebitima, a u više navrata knjige smo darovali Okružnom zatvoru u Puli i Otvorenom kaznenom zavodu Valtura kojima smo, prema riječima voditeljice knjižnice, njihov skromni knjižnični fond obogatili s preko 2.000 svezaka.

U okviru festivala od 2010. dodjeljuje se Nagrada BOOKtiga autoru najčitanije knjige u svim istarskim narodnim knjižnicama. Postupak odabira i vrednovanja najčitanijeg književnog djela provodi se statističkom obradom podataka prikupljenih putem skupnog elektroničkog kataloga narodnih knjižnica u Istarskoj županiji.

Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Pazinu u Kući za pisce/Hiži od besid, najčitaniji autor dobiva i novčanu nagradu, a sve pod pokroviteljstvom Istarske županije. Koncept „Nagrade BOOKtiga“ umrežava sve narodne knjižnice Istarske županije; dobitniku/ici uručuje se priznanje – primjerak načitanije knjige romana koji mjesec dana “putuje“ po knjižnicama Istre i u koju svi njezini čitatelji mogu upisati svoje dojmove. Umjesto očekivane statue, autoru najčitanije knjige se naposljetku dodjeljuje, u duhu festivala, rabljena knjiga, ispisana dojmovima samih čitatelja i na taj način zatvara se krug autor-čitatelj-autor. Važno je ovom prilikom naglasiti i iznimno dobru suradnju s knjižnicama Istre koje redovito sudjeluju u stvaranju fonda našega knjižnoga sajma BOOKtižina, kao i u realizaciji posebnoga priznanja najčitanijem autoru u okviru BOOKtige. Dosadašnji dobitnici Nagrade su: Igor Mandić, Hrvoje Hitrec, Mirjana Krizmanić, Ante Tomić, Slavenka Drakulić, Drago Pilsel, Ivica Prtenjača, Mani Gotovac i Slavenka Drakulić.”

Emocionalna drama “Pluća” u porečkom kazalištu 17. travnja

SMATRATE LI DA JE 67 PREVIŠE? Prikupljanje potpisa za referendum počinje 27. travnja