in

TAR: GIULIANO VOJNOVIĆ, kandidat za načelnika: „Smanjit ćemo komunalni doprinos za stalne stanovnike i izgraditi stanove za mlade obitelji“

Giuliano Vojnović

Giuliano Vojnović nezavisni je kandidat grupe birača za načelnika Općine Tar-Vabriga na predstojećim lokalnim izborima koji će se održati u nedjelju, 16. svibnja. Osim toga, Vojnović je i nositelj liste SDP-a za Općinsko vijeće.

U nastavku donosimo njegovo pismo s programom za iduće četiri godine kojim se predstavlja svojim sumještanima.

„Poštovani mještani,

dopustite mi da vam se kratko predstavim kako bi vam bilo lakše donijeti pravu odluku na predstojećim lokalnim izborima. Zovem se Giuliano Vojnović, rođen sam 7. ožujka 1970. u Puli, a cijeli svoj život živim u Taru. Odlučio sam se kandidirati za mjesto načelnika Općine Tar-Vabriga ponajprije iz razloga što sam srcem pravi ‘Torežan’ koji je ovdje odrastao, završio osnovnu školu i od mladih dana bio aktivan u zajednici. 

Nakon osnovne škole upisao sam srednju veterinarsku školu u Poreču, a kasnije upisujem studij psihologije na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, gdje 1995. godine stječem akademsku titulu profesora psihologije.

Ubrzo se zapošljavam u tada novoosnovanoj Općini Kaštelir-Labinci, gdje do danas radim u Jedinstvenom upravnom odjelu na mjestu pročelnika. Imam 24 godine iskustva u vođenju općinskih poslova i mnogo znanja vezanih za razvoj lokalnog teritorija. Nadalje, diploma psihologa pruža mi široko znanje na području socijale, školstva te dijelom i medicine, što predstavlja dodanu vrijednost u ovo neizvjesno doba pandemije.

Predstojeći lokalni izbori mogu uvelike utjecati na budući razvoj naše Općine Tar-Vabriga, koja je, bez lažne skromnosti, jedna od najprosperitetnijih općina u Istri i državi.

Potencijali našeg mjesta višestruki su: ovdje možemo nastavljati podizati turizam na još višu stepenicu, imamo znanja i resurse za konstantno unapređivanje poljoprivrede i ribarstva, a mnogo se toga još može učiniti za gospodarstvo našega kraja. Posvetit ćemo se dodatnom razvoju kulturnih sadržaja koji će biti prepoznatljivi ne samo u Hrvatskoj, već na Mediteranu.

Vezano za pitanje demografske obnove, zadajem si kao prvi i ključni zadatak da svojim radom i iskustvom osiguram da svako dijete naše općine dobije svoje mjesto u jaslicama ili vrtiću. Moj je plan raditi na daljnjem proširenju vrtića i jaslica, kao i na unapređenju rada u njima, a najvažniji zadatak bit će mi osigurati besplatni boravak djece u jaslicama i vrtiću. Novac za to osigurat ću otkazivanjem kupnje novog,  luksuznog automobila koji inače služi za osobne, uglavnom privatne potrebe općinskog načelnika.

Drugi, isto tako važan i bitan zadatak, jest omogućiti svakoj mladoj obitelj da se natječe za stanove za mlade, odnosno za poticanu stanogradnju koju će većim dijelom sufinancirati općina. 

Svojim iskustvom i znanjem potrudit ću se da i naši mladi dobiju priliku doći do vlastitog stana te da se ne moraju više seliti u druge općine, gdje su cijene nekretnina nešto niže. Veliki broj općina i gradova na području Istarske županije pokrenuo je postupak poticane stanogradnje dok naša općina jako kasni, iako ima puno veće resurse i mogućnosti da taj projekt sprovede. 

Treći zadatak, nakon mladih, bit će skrb o našim umirovljenicima. Znamo kakva je situacija u državi. Stoga ćemo najpotrebitijima osigurati mjesečne dodatke na mirovinu i godišnje pomoći.  Posebno ću se angažirati za osiguranje i sufinanciranje mjesta našim starijim i nemoćnim žiteljima u domovima za starije i nemoćne – dok sami ne izgradimo naš dom za starije i nemoćne, što je moja vizija za budućnost.

Ostali koraci odnosit će se na osiguravanje stipendija za sve učenike i stvaranje Centra za poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike, a koji bi bio smješten u hali koja bi se ustupila na korištenje uz minimalnu naknadu. Posebnu pažnju želim posvetiti kulturnim sadržajima za koje će se truditi da budu naširoko prepoznati.

Cilj mi je da se Tar – Vabriga pretvori u ekološki osviještenu, zelenu općinu s reciklažnim dvorištem za odlaganje i odvajanje otpada koje će biti dostupno i besplatno svim mještanima, te izgradnja postrojenja za preradu biomase za proizvodnju energije i peleta koristeći EU – sredstva.

Založit ću se i za smanjenje komunalnog doprinosa kod gradnje kuće za stalne stanovnike općine.

Kao pravi Torresan, odgojem i jezikom, želim da se njeguje tradicija istro-venetske baštine, koja ovom kraju daje poseban šarm. Naime, dio stanovnika općine pripada talijanskoj manjini i kulturi pa bi stoga volio da se u Zajednici Talijana otvori dnevni boravak za druženje mještana uz kafe, ćakule, kartanje i čitanje novina. Želim baštiniti vrijednosti suživota i multikulturalnosti koji su oduvijek bili odlika Tara i Vabrige.

Unaprijed zahvaljujem svim pripadnicima Zajednice Talijana na podršci za moju kandidaturu. Želja mi je baštiniti vrijednosti suživota i multikulturalizma koji su oduvijek bili odlika naše općine te podržavati rad Zajednice Talijana u svim aktivnostima.

Za kraj podvukao bih ovu matematičku konstataciju: otkad je Općina Tar-Vabriga konstituirana, a to je bilo 2006.godine, općinski je proračun u prosjeku iznosio 20 milijuna kuna godišnje. Pomnožimo li to s 15 godina postojanja općine dobivamo iznos od najmanje 300 milijuna kuna.

Kod nas se taj novac ne vidi gdje se potrošio, odnosno nije se trošio na stvari koje čine razvoj mjesta. Smatram da se s tolikim novcem moglo i može više i bolje, ali za sve nas! 

Stoga vas srdačno pozivam da svojim izlaskom na izbore u nedjelju podržite moju kandidaturu kako bismo u sljedeće četiri godine podigli životni standard i izgradili zajednicu po mjeri stanovnika.

Da nam se u budućnosti ne bi dogodio novi šerif tražit ću da se u Statutu općine uvede da se mandat načelnika ograniči na najviše dva mandata.

Želite me nešto pitati ili predložiti, na raspolaganju sam vam. Spreman sam porazgovarati s vama, te zajedno s vama rješavati vaše probleme, saslušati i prihvatiti vaše prijedloge i sugestije.

Tako će biti sada, prije izbora, a obećavam vam i jamčim da ću biti na raspolaganju i nakon izbora.

Moj telefon i e-adresa su otvoreni za vas:

Telefon: 098625394 i E-mail: opg.giuliano@gmail.com

Sponzorirani članak

POREČ: Grad i udruga SOS šape o aktivnostima zaštite i zdravog suživota životinja i ljudi

Poreč izgubio od Nexea