in

U superizbornoj nedjelji IDS ostvario pobjedu u svim gradovima i općinama Istre

Leo Knapić i Valter Flego - Foto IDS

IDS pobjednik izbora u Raši, Labinu i Gračišću, a Valter Flego osvojio je 18.875 preferencijalnih glasova i osmi je kandidat u Hrvatskoj po broju preferencijalnih glasova

„Zazelenila se Istra u superizbornoj nedjelji i izabrala IDS koji je ostvario pobjede u svim gradovima i općinama u Istri. Valter Flego, nositelj liberalne Fair play liste, ostvario je 18.875 preferencijalnih glasova i osmi je kandidat u Hrvatskoj po broju preferencijalnih glasova. IDS i koalicijski partneri su s 41.600 glasova prešli izborni prag, a postignut bolji rezultat nego 2019. godine (2019. – 5,19%, 2024. – 5,61%), no nažalost, ovoga puta to nije bilo dovoljno za osvajanje mandata. Hvala svim biračima koji su prepoznali rad i rezultate Valtera Flega, hvala na povjerenju i velikoj podršci koja se mogla osjetiti tijekom cijele kampanje u svakom dijelu Istre i Hrvatske!“, poručio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus osvrnuvši se na rezultate Europarlamentarnih izbora.

Osim Izora za Europski parlament, jučer su se u Istri održali i prijevremeni Izbori za općinskog načelnika u Raši te Izbori za članove vijeća mjesnih odbora u Labinu i Gračišću, na kojima je IDS premoćno pobijedio: „Leo Knapić postao je novi načelnik Općine Raša sa 60 posto svih glasova, pobijedivši tako protukandidate SDP-a i HDZ-a već u prvom krugu izbora. 

Na Izborima za mjesne odbore u Labinu, IDS je pobijedio u svih sedam mjesnih odbora i osvojio 70 posto vijećničkih mjesta, pokazavši još jednom kako Labinjani prepoznaju ideje, projekte i kvalitetne ljude koje IDS u Labinu nudi već dugi niz godina. IDS Labin jučerašnjom je pobjedom dokazao i kako je rezultat s parlamentarnih izbora u travnju, na kojima je SDP u Labinu osvojio više glasova, bio tek tzv. Milanovićev efekt, a ne rezultat rada lokalnog SDP-a“, komentirao je Paus dodajući:

– Na Izborima za vijeća mjesnih odbora u Gračišću, u kojemu je na vlasti nezavisni kandidat, IDS je također odnio pobjedu u većini mjesnih odbora – četiri od šest. Tek u jednom mjesnom odboru nezavisna lista osvojila je 9 glasova više od liste IDS-a Gračišće, čime se ponovno dokazalo kako IDS ima ljude koji mogu i žele ponuditi dobre programe i viziju u svakom mjestu u Istri. Još jednom želim zahvaliti svim biračima koji su prepoznali važnost izbora na svim razinama, od mjesnih odbora do Europskog parlamenta i dali svoj glas listama i kandidatima IDS-a“, zaključio je Paus.

Izlaznost na Europarlamentarne izbore od tek 21,32 posto velika je vijest jučerašnjih izbora, no čak i unatoč tome, kandidat IDS-a Valter Flego, ostvario je velikih 18.875 glasova što čini 45,37 posto svih glasova liste. U Istri je time IDS ostvario daleko najbolji rezultat, ostavivši iza sebe liste HDZ-a i SDP-a, pobijedivši u svim istarskim gradovima i općinama, među kojima je i Pula u kojoj je IDS osvojio više nego liste SDP-a i HDZ-a zajedno.

Iako ostaje žal za neosvojenim mandatom i činjenica da Istra nakon 10 godina prestaje imati svog predstavnika u Europskom parlamentu, jučerašnji su rezultati i brojke pozitivan vjetar u leđa za pripremu za Lokalne izbore iduće godine, u kojoj su ciljevi IDS-a visoko postavljeni, objavio je IDS.

Valter Flego se oglasio na svojoj Facebook stranici: “Poštovani i dragi pratitelji, iskreno hvala za svaki glas! Jučer je Istra pokazala da unatoč maloj izlaznosti itekako prepoznaje rad i rezultate.

Fair play lista 9 je osvojila 41.600 glasova, što je bilo dovoljno za prelazak izbornog praga, ali nedovoljno za osvajanje novog mandata. Preferencijalno sam osvojio 18.875 glasova, odnosno 45,37% svih glasova liste.

Time su građani Istre nedvojbeno još jednom pokazali da cijene rad i rezultate i da žele naprednu Europsku uniju. Nažalost, u Europi su zapuhali nekoj novi vjetrovi, desnica je ojačala, a Istra je nakon 10 godina izgubila svog zastupnika u Europskom parlamentu za oko 1000 glasova.

Iako je za mandat nedostajalo malo, ovo je sjajan rezultat! Pokazali smo istarsku forcu!

Hvala svima od udruga žena, preko penzionera, pripadnika manjina, članova i simpatizera IDS – Istarski Demokratski Sabor! Hvala na svakom glasu, hvala na suradnji i podršci proteklih pet godina.

Hvala vam na povjerenju! Nadam se da istarski projekti neće biti zaboravljeni od novih kolega u Europskom parlamentu i da će predano raditi da Istra bude još perspektivnija u budućnosti.

Nama hrvatskim zastupnicima iz Istre, bila je nevjerojatna čast predstavljati Istru i raditi za građane Istre u Europi u proteklih deset godina.”

vinia baljak jurković

TAR/POREČ: Nove medalje za jahačice Iris i Stelu Baljak, te Evu Jurković

koza istarska

Novigrad usvojio dvije koze kao podrška projektu revitalizacije. Imena biraju djeca