in

Novigrad usvojio dvije koze kao podrška projektu revitalizacije. Imena biraju djeca

Foto AZRRI

Prošlog tjedna, na Gortanovom Brijegu kraj Pazina održala se simbolična manifestacija usvajanja istarskih koza, kao podrška projektu revitalizacije istarske koze „Naša istarska koza – La nostra capra istriana“  kojeg je uz suradnju s Istarskom županijom i svojim partnerima uzgajivačima istarskih koza, pokrenula Agencija za ruralni razvoj Istre – AZZRI.

Ovom prigodom istarski župan i dožupan, te brojni istarski gradonačelnici, podržali su projekt usvajanjem istarskih koza, kako bi prikupili financijska sredstva za direktnu pomoć zaštiti i očuvanju ove vrijedne autohtone pasmine.

sastanak istarska koza
Foto Gordana Čalić Šverko

Grad Novigrad pridružio se brojnim istarskim gradovima koji su podržali ovaj vrijedan projekt, te je simbolično usvojio dvije koze, za svaki dječji vrtić po jednu. Certifikat o usvajanju istarske koze preuzeo je gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, a djeca vrtića uskoro će odabrati imena usvojenim kozama. Podsjetit ćemo, Grad Novigrad već nekoliko godina dodjeljuje bespovratna sredstva za kupovinu autohtonih istarskih koza kao jednu od mjera potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a više detalja o natječaju možete pogledati OVDJE.

Istarska koza je, kao i ostale izvorne pasmine Istre, jedinstveno genetsko naslijeđe stvarano tisućama godina uz trud i vještine istarskog seljaka. Danas u Istri živi oko 140 grla istarske koze te pokreću projekti za njihovu zaštitu i revitalizaciju, zbog izuzetne važnosti kao vrijednog genetskog i kulturološkog naslijeđa.

Ovaj program koji kroz platformu za usvajanje istarske koze na daljinu, omogućava revitalizaciju trenutne male populacije autohtonih istarskih koza, zamišljen je kao direktna financijska pomoć uzgajivačima dok se broj istarskih koza ne konsolidira. Usvojitelji uplaćuju sredstva, čime pomažu očuvanju istarske pasmine, a sredstva su strogo namjenska i mogu se koristiti uz primjenu odredbi donesenog pravilnika.

Više detalja o mogućnostima usvajanja možete pronaći na stranicama projekta.

Izvor Grad Novigrad

Leo Knapić i Valter Flego - Foto IDS

U superizbornoj nedjelji IDS ostvario pobjedu u svim gradovima i općinama Istre

Foto TZ Vrsar

KUPUJTE DOMAĆE: Web tržnice u Vrsaru, Poreču i Taru