in

Umažanin Damir Grunbaum kandidat za istarskog župana

Damir Grunbaum iz Umaga, donedavni vijećnik u Skupštini Istarske županije, na predstojećim lokalnim izborima bit će kandidat Akcije mladih i Alternative – Barijere istrijane za istarskog župana. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ove 4 godine kao vijećnik uvjerio sam se da je Skupština istarske županije na čelu sa županom samo formalno predstavničko tijelo sastavljeno od vijećnika, uigranih „dizača ruku”, zapravo velika ilegalna koalicija svih skupštinskih stranaka. Moja stranačka kolegica i ja jedini smo koji smo imali hrabrosti ne dizati ruku za  frizirane proračune i mnoge skandalozne odluke. 

Bio sam najaktivniji vijećnik u Skupštini, ali moja upozorenja i moje poruke s bine nisu dopirale do onih koji vode ovu županiju već gotovo 3 desetljeća u očito krivom smjeru. Želim to promijeniti već godinama, a sada su mi se pridružile stranke Akcija mladih i Alternativa. 

Ajmo napokon osloboditi Istru onih koji su joj ukrali budućnost! Vrijeme je za promjene, za drukčiju Istru! Dosta je pljačke po Istri!

Licemjerje i laž vrišti iz promidžbenih kampanja vodećih stranaka. Čudno je da neki kandidati žele svoju neuspješnu politiku vođenja JLSa primijeniti na županiji, a neki samo Sanjaju. Usput su svi zaboravili na malog čovjeka, umirovljenika, malog poduzetnika i obrtnika i njihove probleme koji nisu bili riješeni ni prije korona krize, a sada su se multiplicirali. Te su stranke i njihovi vijećnici zaboravili i da su dignuli ruku u Skupštini Istarske županije i dodijelili izradu Plana razvoja naše županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine županijskoj javnoj ustanovi Regionalni koordinator IŽ za EU programe i fondove. Sada predstavljaju svoje izborne programe ignorirajući odluke Skupštine što govori puno o njima samima i koliko poštuju ovo predstavničko tijelo. 

O toj točki dnevnog reda, Planu razvoja sam samo ja raspravljao, jer se tada očito nikome nije činila važna. Tražio sam da se kroz taj Plan razvoja vrati dostojanstvo vrijednim Istranima, da ne budu samo jeftina radna snaga već da im se, između ostalog, po modelu austrijskog obiteljskog turizma omogući izgradnja obiteljskih hotela i sličnih objekata uz povoljno financiranje, a ne da se najljepši dijelovi obale poklanjaju korporacijama i tajkunima mimo volje građana.

Istra je od strane vodeće stranke kontinuirano uništavana neuspješnim projektima poput Kaštijuna i kriminalnom privatizacijom kojom je u Istri ugašeno stotine zdravih tvrtki, a koja još nije dovršena, zadnja je žrtva Uljanik. Sve ću učiniti da obnovimo i ponovo oživimo napuštene hale Purisa, Puljanke i ostalih tvrtki, da uklonimo ruglo na periferijama naših gradova, otvorimo nova radna mjesta, uz programe koje smo izradili s mladim, vrhunskim stručnjacima koja žele vratiti Istru, tamo gdje joj je mjesto, u društvo najrazvijenijih regija EU. 

Gospoda koja vladaju Istrom još uvijek nam pričaju priče da u Istrom teku med i mlijeko! Izgubili su kontakt sa građanima. Nažalost, oni ne vide da se nalazimo u izvanrednom stanju kada nam prioritet mora biti egzistencija naših građana. Moramo im pomoći  odmah, sada! Sva pomoć koju trenutno dobivaju je manje nego nedovoljna i neće zaustaviti socijalni kolaps koji nam prijeti. Probleme neće riješiti urbani vrtovi, ride & park nebuloze i slični projekti, sve takve projekte treba zaustaviti i sredstva hitno usmjeriti  kao pomoć svakom građaninu, umirovljeniku, poduzetniku ili obrtniku. Potrebno je između ostalog zaustaviti sve ovrhe, natjerati banke na moratorij na kredite bez kamata, a poduzetnicima pomoći po uzoru na Njemačku i ostale razvijene države EU. 

Neizbježno je smanjiti troškove struje, vode, odvoza smeća, komunalne naknade itd., koji su ionako pretjerano visoki radi korupcije i klijentelizma u javnim tvrtkama. 

Vrijeme je i da se utvrdi koliko je na štetu građana nepravedno raspoređen financijski teret tih troškova jer smo izgradili komunalnu, energetsku, vodovodnu i ostalu infrastrukturu sa dvostruko većim kapacitetima koja zadovoljavaju vršna opterećenja za vrijeme sezone,  a održavanje i amortizaciju moraju građani plaćati tijekom cijele godine. Prema mojim proračunima građani Istre plaćaju te troškove najmanje 30% više nego što bi trebali.

Očito se pogodovalo velikim tvrtkama.

Danas prosječni Istranin živi u zgradi koju su on ili njegovi roditelji dobili za vrijeme socijalizma ili je sagradio kuću na zemljištu koje je isto kupio tada, ili živi od pamtivijeka u unutrašnjosti Istre gdje nekretnine nisu skupe kao uz obalu. Nekretnine su u Istri dostigle cijene koje nisu pristupačne mladim obiteljima tako da je njima ostao izbor između rijetkih POSovih stanova ili odlaska u inozemstvo, dok nam Istru naseljavaju bogati stranci koji borave uglavnom po ljeti stvarajući od Istre jedan veliki resort koji je pust 9 mjeseci u godini.

To moramo prekinuti. Županija sa JLSima morat će omogućiti mladima osim POSovih stanova i besplatno zemljište za izgradnju kuća. Uvest ćemo i prodaju stanova po sistemu rent & sell, tj mladima će biti izgrađeni stanovi za koje će plaćati najamninu, ali će se najamnina računati u cijenu stana ukoliko se odluče kupiti stan na koji će imati pravo prvokupa. Taj se model rješavanja stambenog pitanja mladih uspješno primjenjuje u Švicarskoj. 

Da bi sve to uspjelo potrebno je nakon ove krize izvršiti pritisak na sve velike tvrtke, posebno turističke da podignu plaće na razinu plaća u EU. Nevjerojatno da te tvrtke koje su u privatizaciji doslovno otele Istrijanima vrijednu turističku infrastrukturu, prisvojile tzv turističko zemljište, preko noći naše pretvorile u njihovo, daju plaće svojim radnicima dvostruko manje od prosjeka EU u turizmu. To je jedan od glavnih razloga egzodusa mladih Istrijana i to treba što prije promijeniti. 

U Istri ima preko 45.000 umirovljenika, od toga polovina ima mirovinu manju od 1.300 kn. To se mora promijeniti. Kao župan nastojat ću olakšati život tim vrijednim, a zaboravljenim ljudima. U Skupštini županije njihov predstavnik niti se bilo tko, osim mene, nikad nije javio za riječ i pokušao nešto učiniti za njihovu dobrobit.

Kao županijski vijećnik u  Skupštini istarske županije i gradski vijećnik u Gradu Umagu osobno sam se uvjerio u sve nedostatke trenutačnog regionalnog ustroja i njegovu (ne)funkcionalnost. Općine, gradovi i županije nisu ništa drugo nego administratori milostinje koju dobivaju iz Zagreba. 90% sredstava nalazi se u državnom proračunu, 5% potroši Grad Zagreb, a ostalih 5% dijele svi gradovi, općine i županije u ostatku Hrvatske. Takav centralizirani sustav onemogućava razvoj regija, investicije u regiji, a time i kreiranje novih radnih mjesta. 

Istarska županija i njezin Župan bez kompromisa moraju inzistirati na decentralizaciji i prvi pokrenuti procese regionalnog preustroja naše zemlje. Bez jakih regija nema ni jake Hrvatske.

Vrijeme je da se svi ti procesi u ovoj županiji konačno pokrenu, a bez promjene na čelu ove županije to neće biti moguće. Vrijeme je da prvi čovjek ove županije  bude osoba koji će sebe, svoje znanje, iskustvo i srce uložiti za razvoj ove županije i dobrobit svakog građanina.

Marko Ferenac i treći put u utrci za načelnika Vižinade

MARČANA: Predsjednik Milanović na obilježavanju 100. obljetnice Proštinske bune: “Istra je napredna sredina u kojoj ljudi žele živjeti”