in

VLADA: Odgovor na rast cijena energenata tražiti u socijalnim transferima, PDV-u i HEP-u

Premijer Plenković - Foto Vlada RH

Nakon sjednice Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarao je na jučer pitanja novinara o aktualnim temama.

Paket mjera za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata na kućanstva
 

Odgovarajući na pitanja o mjerama koje se poduzimaju poduzeti kako bi se smanjio utjecaj povećanja cijena energenata na standard građana, premijer Plenković podsjetio je da u Hrvatskoj, za razliku od drugih zemalja u Europi, nisu rasle ni cijene struje ni cijene plina za kućanstva.
 
Pojasnio je da planirani paket mjera ima tri elementa. Prvi se odnosi na socijalno ugrožene građane, a takvih kućanstava ima oko 60 tisuća kojima će se pomoći naknadama i socijalnim transferima. Radi se trenutno o oko 115 milijuna kuna godišnje, a taj će se iznos prilagoditi sukladno rastu cijena.
 
Drugi dio se odnosi na mogućnosti različitih naknada i uloge Hrvatske elektroprivrede, kao državne kompanije koja je ključna i koja u ovim okolnostima, kao što rade i kompanije u drugim zemljama, svojim djelovanjem nastoji amortizirati udar na građane i na gospodarstvo.
 
Treći element je porezni, a on će ovisiti o procjenama rasta cijena te o izračunu o tome kakav bi bio efekt na proračun ukoliko bi se spuštale stope PDV-a.
 
Istaknuvši kako u ovom trenutku nitko ne zna precizno kakva će cijena struje ili plina biti nakon 1. travnja, premijer Plenković poručio je da će Vlada s najavljenim paketom izaći na vrijeme, ranije, kako bi građani znali u kojem smjeru stvari idu.

U ovom trenutku nema ukidanja covid potvrda, tu raspravu vode zemlje gdje je procijepljenost puno veća
 
Upitan razmišlja li Vlada o ukidanju covid potvrda, premijer Plenković kazao je da u ovom trenutku nema promjena glede njihove uporabe.
 
“Primjeri iz drugih zemalja mogu biti korisni i mogu biti orijentir, ali su situacije bitno različite. Tu raspravu vode mahom zemlje gdje je procijepljenost stanovništva puno veća nego naša, ne samo s dvije doze nego i booster dozom. Dakle, nisu svi primjeri jednako primjenjivi u različitim okolnostima”, pojasnio je.
 
Dodao je kako se zasad čini, prema podacima liječnika i epidemiologa, da se visoki brojevi novozareaženih ne odražavaju na broj hospitaliziranih te da nema toliko težih oblika bolesti, kada je riječ o soju omikron.
 
“Ukoliko je to tako, to je onda dobro”, kazao je i dodao da se sada treba fokusirati na broj hospitaliziranih, onih na respiratoru i, nažalost, preminulih.
 
Za procjenu o daljnjoj situaciji, istaknuo je, treba dati još vremena liječnicima da vide.

Izvor Vlada RH

waldorf

U Brtonigli se otvara Waldorfska škola

Foto di Roksana Helscher da Pixabay maskica maska korona covid

Istra – U petak opet više od 370 novozaraženih