in

Zdravko Marić otkrio koji su negativni efekti uvođenja eura i koliko su građani platili posrnulu brodogradnju

Ministar financija Zdravko Marić u razgovoru za Dnevnik Nove TV otkrio je koliko su građani platili posrnulu brodogradnju i koji su negativni efekti uvođenja eura.

Hoće li građani i poduzetnici osjetiti gospodarski rast? Primjerice, hoćete li povećati neoporezivi dio plaće?

Poduzetnici i građani najviše pridonose tom gospodarskom rastu. Oni ga s jedne strane stvaraju, a kada se događa, kao rezultat njega trebamo stremiti u smislu mjera, kako i dodatno dizati stope rasta.

Povećati neoporezivi dio plaće?

Još je rano govoriti o detaljima. Rasterećenjem plaća postignuti su pozitivni efekti. Istim smjerom trebamo nastaviti i dalje. Koliko prostora ima na porezu na dohodak, ima još više na dijelu koji se tiče samog neoporezivog dijela. Sjetite se mjera iz prosinca prošle godine. Više od 1,2 milijarde kuna dodatno su isplatili poslodavci zaposlenicima.

Ima li mjesta smanjenju trošarina na gorivo?

Treba gledati sveobuhvatnu sliku i u segmentu indirektnih poreza. U pravilu je uvijek nešto što posebno uzimamo u obzir, jer prema udjelu indirektnih poreza Hrvatska je na samom vrhu EU. Ali treba uzeti i širi kontekst.

Kad se smanje trošarine na gorivo, znate i sami da padaju cijene svega.

Ne u pravilu uvijek. Do zadnje promjene PDV-a, kad smo i snižavali poreze u našoj povijesti, nije dolazilo do snižavanja cijena. Ali u zadnjih par mjeseci vidimo snižavanje cijena voća, odnosno mesa, dok su riba i povrće čak i poskupjeli.

A ugostiteljstvo 13 posto?

To je tema o kojoj ćemo također raspravljati.

Je li kraj izdavanja jamstva za brodogradnju?

To je nažalost kao i u vašim reklamama kada na kraju ima još nešto ekstra. Moram reći hrvatskim građanima da s današnjim danom 4.420.000.000 kuna plaćena su i u zadnjih par dana i protestirana jamstva po pitanju Jaružela, velikog broda, kao i još dva dodatna. Ostalo je svega 120.000.000 kuna. Ogromni su to iznosi. Ni kao ministar financija, ni kao porezni obveznik ne možemo biti zadovoljni s činjenicom da smo platili gradnju brodova koji nikada nisu napravljeni.

Koji su negativni efekti eura?

Hrvatski građani s obzirom na jako dobro poznavanje i povijest iskustva s hiperinflacijama, devalvacijama prije uvođenja kune, na prvo mjesto stavljaju eventualni strah od rasta cijena kada danas-sutra bude eventualno zaokruživanje cijena. To treba ozbiljno uzeti u obzir. To je tema koja se ne događa preko noći. Nekoliko je koraka na tom putu. Treba učinili sve mjere kako bi se minimizirali opasnosti i rizici. A sve pozitivne koristi što više manifestirali i efektuirali.

Više pročitajte na portalu Poslovni.hr.

ROVINJ: Andrea Bocelli na otvorenju luksuzne zone Monte Mulini

POREČ: Australki Julijani Nikolis pripala kruna Miss Turizma Svijeta, Hrvatici Pauli Srdarev titula Model of the World