in

Župan Miletić: Budući razvoj turizma moramo temeljiti na održivosti

Decumanus/Foto Tanja Kocijančić

Istarski župan Boris Miletić sudjelovao je danas, u Petrčanima, kod Zadra, na sastanku predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i članova Vlade s predstavnicima turističkog sektora, županima priobalnih županija i gospodarstvenicima, na temu dosadašnjih turističkih rezultata i daljnjih planova za turističku sezonu. 

Detalj sa sastanka – Foto Istarska županija

U svome obraćanju prisutnima župan Miletić se osvrnuo na dosadašnje turističke rezultate u Istarskoj županiji, odnosno na broj dolazaka i noćenja, ocijenivši ih kao odličnima. Istra je, kazao je, opet rekorder hrvatskog turizma, međutim smatra da je ključno pitanje konačni financijski rezultat i doprinos turizma ukupnom BDP-u države. 

„U Istri trenutno boravi oko 300 tisuća registriranih turista, a ako uzmemo u obzir da naš Poluotok broji oko 200 tisuća stanovnika, trenutno imamo porast ljudi od 150 %. Zato smatram da trebamo govoriti o održivosti turizma i budući razvoj temeljiti upravo na tome. Svjedočimo bujanju tzv. privatnog smještaja, odnosno pretvaranju stambenih jedinica u apartmane, događa nam se apartmanizacija obale te bespravna gradnja, koja uzima preveliki danak i moramo je hitno zaustaviti“, naglasio je župan dodajući da treba riješiti i pitanje turističkog zemljišta, kao preduvjet novih investicija. 

Također, župan je istaknuo problematiku nedostatka radne snage u turizmu i ugostiteljstvu za što je potrebno ubrzati proces izdavanja radnih dozvola, a kao dodatnu poteškoću s kojom se turistički sektor suočava spomenuo je veliki porast troškova, posebice energenata. 

Izvor Istarska županija

boris miletić

Srpski političar prozvao Srbe koji ljetuju u Hrvatskoj. Miletić mu odgovorio

mup autocesta gužva policija

GUŽVE I TEŠKE NESREĆE: MUP-ova upozorenja vozačima koji kreću na godišnje odmore