in

Župan primio Nj.E. veleposlanika Italije u Hrvatskoj – Najavili gradnju putničkog terminala i skorašnji gospodarski forum

Istarski župan i talijanski veleposlanik

Istarski župan Boris Miletić danas je, u sjedištu Istarske županije, u Puli, upriličio prijem za Nj.E. veleposlanika Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj Pierfrancesca Sacca, a susretu su prisustvovali i zamjenica župana Jessica Acquavita, potpredsjednica županijske Skupštine Tamara Brussich, generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini, te počasni konzul Talijanske Republike u Puli Tiziano Sošić.

Župan Miletić tom se prigodom osvrnuo na tradicionalno dobru suradnju s Republikom Italijom, a istaknuo je i značajnu ulogu zajednica Talijana u Istri. Također, podsjetio je i na prijateljske veze koje Županija ima s regijama Veneto i Friuli – Venezia Giulia, posebice na europskim projektima. Govoreći o novim mogućnostima, župan Miletić smatra da bi Pulu i, primjerice, Ravennu ili Pesaro trebalo povezati brodskom linijom u turističkoj sezoni, a ojačati suradnju bi trebalo kroz nekoliko konkretnih projekata poput ovog. U kontekstu morskog prometa, kao projekt od strateške važnosti za Istru, župan  je izdvojio izgradnju putničkog terminala u Puli.

Nj.E. veleposlanik Sacca izrazio je zadovoljstvo ponovnim susretom dodajući kako uvijek rado dolazi u Istru. Nadovezujući se na pitanje daljnje suradnje, veleposlanik je mišljenja da Italiji i Hrvatskoj predstoji jedno novo razdoblje suradnje, koje bi se ogledalo kroz konkretne inicijative na područjima poput gospodarstva ili digitalizacije. Posebno mu je drago što je Novigrad sjedište klastera nekolicine talijanskih poduzeća, a najavio je talijansko-hrvatski gospodarski forum, koji bi se trebao uskoro održati u Hrvatskoj.

Sastanak je ocijenjen kao konstruktivnim, a obje su strane složne kako bi susreta te vrste trebalo biti više, s ciljem realizacije pitanja od zajedničkog interesa.

Izvor Istarska županija

POREČ: Svečana promocija gimnazijalaca Srednje škole Mate Balote

KAŠTELIR: Prvi korak prema izgradnji novog vrtića – Općina prijavila projekt na natječaj za EU fondove