in

KAŠTELIR: Prvi korak prema izgradnji novog vrtića – Općina prijavila projekt na natječaj za EU fondove

Đulijano Petrović i Ivan Legović na mjestu budućeg vrtića - Foto Tanja Kocijančić

Prije nekoliko dana otvoren je natječaj za mjeru 7.4. na kojega se Općina Kaštelir-Labinci odmah odazvala i prijavila projekt izgradnje novog vrtića s ciljem dobivanja maksimalnih 80 posto bespovratnih sredstava. Projekt izgradnje novog vrtića, zajedno s opremanjem, vrijedan je ukupno 9,3 milijuna kuna s PDV-om.

Projekt budućeg vrtića u Labincima

-Dokumentacija je uredno odmah predana, što predstavlja veliki korak prema ostvarenju još jednog cilja važnog za razvoj naše općine, istaknuo je načelnik Đulijano Petrović.

Svu potrebnu dokumentaciju za gradnju novog vrtića općina je imala spremnu još prošle godine i samo su čekali da se otvori odgovarajući natječaj iz EU fondova. Da bi se prijavili morali su dobiti i suglasnost Općinskog vijeća, što je učinjeno prošlog tjedna. Također, naglasili su načelnik i predsjednik Općinskog vijeća Ivan Legović, imaju već spremnu i građevnu dozvolu.

Đulijano Petrović i Ivan Legović na mjestu budućeg vrtića – Foto Tanja Kocijančić

Ističu kako je za novi vrtić koji će imati oko 700 četvornih metara rezervirana općinska parcela u Labincima, površine 3.600 kvadrata, koja se nalazi odmah do rukometnog igrališta.

Pojasnili su da će novi vrtić imati dvije vrtićke grupe kapaciteta po 25 djece, plus jednu jasličku od 16 djece, odnosno za ukupno 70-ak djece. Projekt, koji je izradila tvrtka Alfa inženjering iz Slavonskog Broda, ostavlja mogućnost proširenja buduće zgrade, u slučaju ako jednog dana bude potrebe za smještajem većeg broja djece.

-Vrtić će imati prostorije za djecu, svaka sa svojom terasom, zatim kuhinju, multifunkcionalnu dvoranu i ostale servisne prostore. Rukometno igralište ostaje, ali bit će izmješteno – umjesto sadašnjeg smjera istok – zapad bit će u smjeru sjever – jug. Također, postojeće jaslice koje su otvorene u centru Kaštelira 2019. nedaleko crkve ostat će u funkciji ako bude više djece, naveo je Petrović, istaknuvši da očekuju da bi vrtić mogao biti otvoren 2023. godine.

Ispred zgrade uredit će se parking. Prostor je odgovarajući jer ondje već postoji jedno manje parkiralište, kao i ograđeni dječji parkić.

Novi vrtić otvorit će tri nova radna mjesta, pa će ih, uz postojeće osoblje vrtića koji se trenutno nalazi u prizemlju osnovne škole, biti ukupno deset.

-Broj djece koji trenutno pohađaju vrtić i jaslice ostaje isti, samo će dobiti puno više prostora nego što ga sada imaju. Time će se prizemlje škole osloboditi kako bi učenici mogli dobiti nove učionice i kabinete. Jaslice koje imamo u centru Kaštelira također će ostati ako bude bilo dovoljno mališana za dvije grupe, rekao je predsjednik vijeća Legović.

-Ovo je najvažniji kapitalni projekt u našem četverogodišnjem mandatu koji je nedavno započeo, ali i jedna od glavnih investicija koju smo najavili u našem predizbornom programu. Nakon što dobijemo potvrdu o odobrenim sredstvima iz mjere 7.4., a nadamo se da hoćemo jer ispunjavamo sve uvjete, morat ćemo podignuti kredit u banci na cijeli iznos. Novac iz mjere 7.4. će se refundirati nakon dovršetka gradnje koja bi trebala trajati oko 16 mjeseci, istaknuo je načelnik Petrović.

Najavili su i rekonstrukciju opasnog raskrižja u Labincima, nedaleko budućeg vrtića, što je u nadležnosti Županijske uprave za ceste Pazin koja će to financirati. Planiran je kružni tok u tzv. kikiriki obliku, za što se trenutno čekaju dozvole. Općina je sredila imovinsko-pravne odnose i financirat će gradnju nove javne rasvjete. Time će povećati sigurnost iznimno opasnog raskrižja, koje će dobiti i nogostup od Doma do novog vrtića i pješačke prijelaze kojih sada nema, čime će u cijelosti biti usklađen sa zakonskom regulativom. Također, preko puta butige uredit će se novo autobusno stajalište.

Spomenimo još detalja natječaja na kojem Kaštelir traži 80 posto sufinanciranja za gradnju vrtića. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je treći natječaj za provedbu Podmjere 7.4 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ – provedba tipa operacije 7.4.1 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“.

Natječaj je otvoren do 30. rujna, a na njega se mogu prijaviti jedinice lokalne samouprave – za sve prihvatljive projekte unutar natječaja, trgovačka društva u većinskom vlasništvu jedinica lokalne samouprave – za projekte tržnica, zatim javne ustanove dječji vrtići – za projekte dječjih vrtića i dobrovoljna vatrogasna društva – za projekte vatrogasnih domova.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava potpore je 250.000.000 kuna od kojih:

50.000.000 HRK za sektor tržnica
50.000.000 HRK za sektor vatrogasnih domova
100.000.000 HRK za sektor društvenih domova/kulturnih centara i sportskih građevina
50.000.000 HRK za sektor dječjih vrtića.
Najniža vrijednost potpore po projektu iznosi 15.000 EUR, a najviša vrijednost potpore do 1.000.000 EUR u kunskoj protuvrijednosti, dok je intenzitet javne potpore od 80 do 100%.

Rok za podnošenje prvog dijela zahtjeva za potporu i dostavu potvrde o podnošenju prvog dijela zahtjeva za potporu je od 16. srpnja od 12 sati do 30. rujna 2021. godine do 12 sati.

Župan primio Nj.E. veleposlanika Italije u Hrvatskoj – Najavili gradnju putničkog terminala i skorašnji gospodarski forum

PAZIN mora na nove izbore, propao i treći pokušaj konstituiranja Vijeća