in

POREČ: Iako su konzervatori naložili uklanjanje, ilegalni BANKOMAT POČEO S RADOM

Fotografija čitatelja

Iako smo nedavno objavili kako je Kozervatorski odjel Pula na naknadnu zatraženu dozvolu za postavljanje odgovorio negativno i naložio uklanjanje ilegalno postavljenog bankomata na porečkom Trgu slobode, fotografija koju su nam poslali čitatelji pokazuje – DA JE USPRKOS SVEMU BANKOMAT POČEO S RADOM!!!

Čak ni odluka konzervatora koji su zgranuti neredom s postavljanjem bankomata diljem starog grada (ne samo porečkog, nego diljem istarske obale), pa i ovog kojemu tu nije mjesto iz više razloga, nije mogla zaustaviti vlasnika zgrade, odnosno tvrtke koja ga je postavila, da počne s radom.

Reakcije konzervatora i gradonačelnika Lorisa Peršurića objavit ćemo naknadno, jer ih u ovo doba nije moguće kontaktirati.

Svakako podsjećamo da je prije mjesec dana postavljanje ovog ilegalnog bankomata podiglo veliku medijsku prašinu nakon što je gradonačelnik na svom Facebook profilu izrazio svoje zgražanje, jer je zbog postavljanja bankomata uklonjen dio starih drvenih vrata s povijesnom vrijednošću.

– Devastiran je jedan od najljepših primjeraka historicističkih vrata u Poreču koji pokazuje zastupljenost visoke razine umjetničkog obrta tijekom Austro-ugarskog razdoblja. Sama vrata su pomalo bila i simbol Trga slobode od njegovog nastanka do današnjih dana. Ovakvo ponašanje i manjak poštovanja prema povijesti grada starog dvije tisuće godina me boli. Boli me kao Porečana, prije svega, a onda i kao gradonačelnika,  napisao je Peršurić, što su prenijeli svi lokalni i nacionalni mediji.

Nakon toga je vlasnik zgrade zatražio dozvolu za postavljanje od konzervatora, za što je pročelnica tog pulskog odjela Lorella Limoncin Toth u izjavi za naš portal rekla da to nije moguće prvenstveno iz tehničkih razloga. Vrata se, naime, nalaze na samom ulazu u zgradu i, k tome, vlasnik mora imati suglanost svih stanara.

-Danas su ljudi vođeni samo željom za zaradom, pa je zato broj bankomata enormno porastao. Tu se ne preže ni pred čim, pa stoga se dozvole od konzervatora niti ne traže. Pišite i dalje o tome, jer se građani moraju osvijestiti da se pravila ponašanja moraju poštovati, odnosno da se nelegalni bankomati svakako ugrađuju i da nagrđuju povijesnu jezgru, rekla nam je prije desetak dana Limoncin Toth.

Istaknula je da se bankomat mora ukloniti i vrata vratiti u prvobitno stanje.

No, kako vidimo, cijelo to vrijeme od izbijanja skandala bankomat je bio zaštićen prozirnim plastičnim pokrivačem.

No, zaštita je maknuta i bankomat je proradio. Želja za zaradom ne preži ni pred čime.

PNUSKOK i PU istarska dovršili kriminalističko istraživanje nad više osoba

PNUSKOK i istarska policija ulovili skupinu dilera i švercera oružjem!

NOVI EU PROJEKT POREČKIH UČENIKA – Granice u učenju ne postoje