in

NOVI EU PROJEKT POREČKIH UČENIKA – Granice u učenju ne postoje

Ilustracija/Porečki učenici u još jednom EU projektu

Granice u učenju ne postoje ili “No bounds in learning” – novi je međunarodni projekt Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića, financiran iz Erasmus+ programa Europske Unije

Profesori iz TUŠ Antona Štifanića su u sklopu projekta Erasmus+ No bounds in learning uz koordinaciju prof. Tatjane Gulić Pisarević ovog proljeća boravili na projektnim sastancima u španjolskom gradu Malagi i u talijanskom gradu Viterbu. Tijekom tih su se sastanaka bavili izradom i pronalaženjem strategija i materijala koji će im pomoći u radu s učenicima koji imaju poteškoće u učenju. Ovaj projekt, u kojem pored porečke sudjeluju i škole iz Španjolske, Italije, Turske, Portugala i Grčke, u samom svom nazivu definira ciljeve koje želi ostvariti, a to je kreiranje obrazovnih materijala koji će se koristiti u nastavi u skladu s individualnim posebnostima i karakteristikama tih učenika.

Sudionici iz partnerskih zemalja su na dva do sada održana projektna sastanka radili na pripremi materijala koji će im pomoći u aktiviranju znanja i vještina s ciljem da se djeci s kognitivnim  teškoćama olakša učenje te da se nastavnike potakne na usavršavanje i napredovanje u ovoj sferi njihova posla. Aktivnosti i radionice su bile usmjerne na profesionalni razvoj i usavršavanje kompetencija s ciljem efikasnog korištenja vremena, uključivanja u timski rad i potpore u planiranju vlastitog procesa učenja.

Na projektnom sastanku u Viterbu rad je bio usmjeren na izradu materijala koji se mogu koristiti za poboljšanja u procesu komunikacije između različitih dionika koji sudjeluju u obrazovnom procesu. Osim toga, posebna pozornost posvećena je razvijanju strategija koje će omogućiti da se ova populacija učenika osjeća važnima i prihvaćenima kako bi pronašli svoje mjesto u sustavu, u društvu općenito, ali i kasnije na radnom mjestu. Posebno korisna bila je radionica koja je sudionicima omogućila da zamisle da su u ulozi osobe s posebnim potrebama te da iskuse kako izgeda svijet i svakodnevica kada netko ne vidi ili ne čuje dobro – Radionica se zvala Put yourself in the shoes of another ili Pokušaj se staviti u ulogu druge osobe.

Sudionici su za zadatak tijekom provedenih aktivnosti morali kreirati odnosno predložiti alternativne materijale za učenje koji će učenicima pomoći da na najbolji način razviju svoje sposobnosti. Osim toga, nastavnici koji su sudjelovali na sastanku razmijenili su iskustva iz svojih škola i informirali ostale sudionike o primjerima dobre prakse iz svojih učionica.

– U radu na ovom projektu vidim mogućnost učenja za sve sudionike i smatram da će nas suradnja s projektnim partnerima ojačati i pomoći nam da savladamo svakodnevne prepreke i naučimo kako raditi s učenicima koji trebaju dodatnu pomoć. Činjenica je da imamo sve više takvih učenika i da svi trebamo promijeniti naš stav prema njima i uvažavati ih kao realnost, a ne vidjeti ih kao problem. Ti učenici obogaćuju svoju okolinu i potiču na veću osjetljivost i humanost zajednice u globalu. Svake godine suočeni smo sa sve više učenika kojima je potreban primjeren pristup i koji trebaju posebnu pomoć u procesu učenja tako da naši profesori moraju kontinuirano usavršavati znanja i vještine kako bi mogli pronaći resurse, metode i tehnike kako bi ostvarili temeljne ciljeve obrazovanja potrebnih za uspješno kvalificiranje učenika s poteškoćama, kazala nam je koordinatorica prof. Gulić Pisarević.

POREČ: Iako su konzervatori naložili uklanjanje, ilegalni BANKOMAT POČEO S RADOM

U NEDJELJU OBAVEZNO IZAĐITE NA IZBORE – Biramo svoje predstavnike u EU PARLAMENTU