in

POREČ: Institut za poljoprivredu i turizam obilježio 145 godina postojanja

Porečki Institut za poljoprivredu i turizam prošlog je tjedna obilježio značajnu obljetnicu – 145 godina znanstvenog rada u zaštiti i promicanju istarske poljoprivrede. Odlukom Istarskog sabora u travnju 1875. godine s radom je započela Pokrajinska vinarskovoćarska stanica koja je bila prva prethodnica Instituta. Pokrajinska vinarsko-voćarska stanica osnovana je na području Austrougarske monarhije koja je na svom teritoriju imala još tri slične institucije koje tako danas s Institutom povezuju zajednički korijeni. Na području današnje Austrije, uspostavljene su dvije stanice, u Klosterneuburg i Rotholzu, dok je na području Italije uspostavljen današnji institut u San Michele all’Adige. Institut za poljoprivredu i turizam, odmah poslije Veleučilišta u Križevcima, najstarija je znanstveno-istraživačka Institucija u Hrvatskoj iz područja biotehničkih znanosti.

Tijekom svih godina svog postojanja, djelujući ponajviše na prostoru Istre, ali i šire, Institut je sukladno prilikama, mijenjao ime, aktivnosti te udjele istraživanja i obrazovanja u okviru svoje djelatnosti. Međutim, od svojih je osnutaka Institut neprekidnim radom rješavao presudna pitanja i probleme prvenstveno istarske poljoprivrede čime je izravno ili neizravno doprinosio njenom razvoju. 

Institut pod današnjim nazivom Institut za poljoprivredu i turizam djeluje od 6. ožujka 1989. godine. Te godine se tadašnji OOUR „Poljoprivredno znanstveni centar“, koji je djelovao u sklopu radne organizacije za srednje usmjereno obrazovanje i poljoprivredne znanosti Poreč „Mate Balota“, izdvaja u samostalnu radnu organizaciju. Od 1996. godine Institut za poljoprivredu i turizam djeluje kao znanstveni javni institut RH, s vinogradarstvom, vinarstvom, maslinarstvom i maslinovim uljem, povrćarstvom, agroekonomikom, turizmom na ruralnom prostoru, održivim turizmom te turizmom posebnih interesa i ekologija kao svojim znanstvenim specijalnostima.

Zbog epidemiološke situacije, velika je obljetnica obilježena znanstvenim skupom na temu „Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena“, koji su organizirali Razred za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Akademija poljoprivrednih znanosti i Institut za poljoprivredu i turizam.

Prije samog početka skupa, koji se održavao putem video linka, Institutu je osobno čestitao porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

– Kao gradonačelnik, ali prije svega kao Porečan, moram naglasiti koliko smo kao lokalna zajednica ponosni da u svom gradu imamo jednu instituciju kao što je Institut za poljoprivredu i turizam. Prvenstveno jer nas takva institucija trajno veže za naše nasljeđe ali i budućnost.

Mi jesmo grad turizma i od toga ne bježimo. Isto tako, grad smo poljoprivrede, koji na malom geografskom području okuplja neke od najboljih proizvođača – bilo vina, bilo maslinovog ulja… I to nije samo priča samo Poreča, već i cijele Istre. Zato je uloga Instituta u našoj sredini posebna.

Aktivna su znanstvena zajednica koja je integrirana u svakodnevicu našeg grada i koja nam pomaže da iz dana u dan budemo sve bolji, rekao je Peršurić.

Dean Ban, ravnatelj Instituta, napomenuo je kako ustanova njeguje multidisciplinarni pristup istraživanju u kojem povezuje poljoprivredu i turizam, dva usko povezana, međuovisna i u ovom podneblju neodvojiva sektora.

– Poznato je da kvaliteta, specifičnost, tradicija i ugled poljoprivredno-prehrambene proizvodnje i proizvoda u određenom geografskom području mogu imati snažan utjecaj na razvoj turizma, dok s duge strane, globalni trendovi u prehrambenim navikama u turizmu potiču promjene u strukturi i obujmu poljoprivredne proizvodnje., rekao je Ban, naglasivši kako je Institut u posljednjih 7-8 godina ostvario velik napredak u svakom pogledu.

– Broj prijavljenih i financiranih nacionalnih i međunarodnih kompetitivnih projekata kao i znanstvena produkcija višestruko je veća. Dok je financiranje iz proračuna gotovo na jednakoj razini kao i prije nekoliko godina, sredstva koja Institut ostvaruje putem kompetitivnih natječaja i kroz uslužnu djelatnost (te ponovno usmjerava u znanstvena istraživanja) višestruko su porasla. Na Institutu je danas zaposleno gotovo 50% ljudi više nego prije 5 godina. Prema svim pokazateljima uspješnosti znanstvene djelatnosti, Institut snažno napreduje. Za realizaciju tekućih ali i budućih projekta i ostalih aktivnosti nužna je svekolika podrška resornih Ministarstava, Znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, kao i županijske i lokalne uprave, koju očekujemo da ćemo i dalje dobivati, obzirom da smo dosad uvijek dobro surađivali na svim poljima, a koja će nadam se u budućnosti biti još izraženija.

Svoje su čestitke Institutu uputili i akademici  – predsjednik skupa Ferdo Bašić i Franjo Tomić, predsjednik Akademije poljoprivrednih znanosti, a skup je nastavljen plenarnim izlaganjima radova iz područja poljoprivrede i turizma – Ocjena stanja i putokaz održive intenzifikacije hrvatske poljoprivrede u uvjetima klimatskih promjena, s posebnim naglaskom na Istru“, „Optimalna razina upravljanja hrvatskim turizmom“ i „Znanstveno-stručna djelatnost Instituta za poljoprivredu i turizam“, piše u priopćenju.

ISTRAMET: Na Zavižanu 23 cm snijega, u Istri temperature iznad 16 °C

TAR/POREČ: LUP otvorio izložbu DEGUSTAZIONE – Najbolji rad “Srdele”