in

POREČ JE UZOR: I Pula pokreće projekt kontrole i suzbijanja populacije galebova

Foto: Pixabay

Grad Pula priključuje se projektu kontrole i suzbijanja populacije galeba klaukavca te procjene rizika za zdravlje ljudi kojeg je osmislio tim stručnjaka iz Veterinarske bolnice Poreč i koji se u suradnji s Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu provodi od 2011. godine.

Tako će se koncem travnja u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Pule i Arena Hospitality Grupom provesti pripremna faza za provođenje navedenog projekta koja uključuje prebrojavanje jedinki broja populacije galeba klaukavca na širem gradskom području zajedno s pripadajućim otocima i hridima. To će omogućiti da se prepoznaju staništa i zone gniježđenja galeba te će se izraditi i detaljna mapa. Potom će se procijeniti broj parova i  proširenost populacije galeba kao i broj galebova koji se gnijezde u urbanim sredinama (ravni i kosi krovovi hotelskih naselja, stambenih zgrada te gospodarskih objekata koji se bave proizvodnjom i prodajom hrane). Također, u sklopu pripremne faze projekta izvršit će se procjena broja galebova klaukavca koji se hrane na gradskim deponijima i ostalim odlagalištima otpada.

Ukoliko se nakon monitoringa, procjene broja kolonija galebova i mapiranja njihovih staništa utvrdi prekomjeran broj jedinki, a imajući u vidu zdravlje i sigurnost građana, u daljnjoj će se fazi projekta poduzeti aktivnosti s ciljem smanjenja populacije galebova.

Građani se pozivaju ukoliko primijete gnijezda ili pojačane aktivnosti leta galebova da to dojave Veterinarskoj bolnici Poreč kako bi se poduzele daljnje mjere. Dojave je moguće poslati putem maila na branko.juric@pu.t-com.hr ili info@veterina-porec.com ili telefonski na broj 091/149 56 07.

Prema najnovijim istraživanjima u galebova su nađeni novi uzročnici bolesti koji se mogu lako prenijeti vodom na ljude pored drugih već dobro poznatih opasnosti, stoga su gradovi uz more s velikom populacijom ptica u većem potencijalnom riziku za domicilno stanovništvo i posjetitelje.

Projekt uspostavljanja kontrole nad populacijom galeba klaukavca i suzbijanje prekomjerne populacije iste vrste neophodno je kako bi se spriječili problemi nesagledivih razmjera za stanovnike i posjetitelje turističkih gradova Istre. Zbog izrazite mobilnosti ove vrste ptica, koje stručnjaci nazivaju „pticama lutalicama“, procijenjeno je da pilot projekt mora obuhvatiti područje veće od jednog grada/općine, a optimalno čitavu regiju jer u protivnom intervencija nije dovoljno učinkovita. (Grad Pula)

OBAVITE KUPNJU ŠTO PRIJE: Pogledajte radno vrijeme trgovina za vrijeme blagdana

Praizvedba „Odsjaja“ porečke skladateljice ĐENI DEKLEVA-RADAKOVIĆ u Lisinskom