in

POREČ: Konačno kreće obnova neuređenog nogostupa na Picalu

Foto Tanja Kocijančić

Mnogi su građani pitali kada će se konačno urediti nogostup kod bivšeg hotela Zagreb, koji je nakon obnove hotela ostao nedovršen. Naime, taj je nogostup trebao biti dovršen prije turističke sezone, no umiješala se korona i ostao je neuređen i neasfaltiran. Bivši hotel Zagreb, koji se sada zove Valamar Parentino, dovršen je tek pred kraj srpnja. Radovi su se zbog proglašenja pandemije na proljeće odužili, pa su izvođači radova samo zatrpali dionicu nogostupa koju su prethodno iskopali. Sad već mjesecima to stoji tako neuredno i nedovršeno, što je otežavalo prolaz cijelog ljeta ponajviše onima u kolicima kojima je to glavni pješački put iz obližnjih stambenih naselja do plaže.

Obnova ovog nogostupa kreće uskoro a odvijat će se u sklopu najavljene rekonstrukcije Creske ulice u nastavku, gdje će se proširenjem kolnika urediti pješačko-biciklistička staza koja će ovaj dio Poreča spojiti s naseljima Špadići i Finida.

Foto Tanja Kocijančić

Zapravo, to je dio trase Parenzane koja spaja bivšu kolodvorsku zgradu s naseljem Finida gdje nekadašnja pruga prolazi kroz šumu prema St. Vergotini i dalje.

Dovršavanjem pješačko-biciklističke staze na tom potezu zaokružit će se ranije realiziran projekt Parenzana magic, u sklopu kojeg je Grad Poreč, zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU uredio nekadašnju trasu Parenzane na svom području. Osim toga, Poreč je dobio odmorište za bicikliste postavljeno na početku šumice na Picalu, nedaleko od bivše kolodvorske zgrade povijesne Parenzane.

Uz navedeno, cilj je bio i ponuditi i druge rekreativne sadržaje, te je svega nekoliko metara dalje, u samoj šumici na Picalu postavljena teretana-fitness na otvorenom koja svim zaljubljenicima u rekreaciju nudi 13 različitih sprava za kružni trening.

Kako smo već pisali, tijekom rekonstrukcije Creske ulice postojeći kružni tok proširit će se i izmjestiti. Radi smanjenja možebitnih gužvi zbog kupaca koji budu išli u budući market Plodine čija je gradnja u tijeku napravit će se i poseban, izdvojeni trak za lijeve skretače, sve s ciljem poboljšanja propusne moći ceste.

Javna nabava za izvođače radova je u tijeku. Realizacija bi trebala startati prije kraja godine, a sve bi moralo biti gotovo do ožujka, do kada bi se trebale otvoriti i Plodine.

Ovom će investicijom taj dio grada konačno dobiti izgled kakav zaslužuje, a nogostupom i biciklističkom stazom će preko Creske ulice biti spojena Finida s centrom grada.

ŽMINJ: Udruga umirovljenika organizira predavanje o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju

Korona stišava glazbu: Ugostitelji najavili prosvjed zbog novih mjera Stožera