in

ŽMINJ: Udruga umirovljenika organizira predavanje o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju

Ilustracija Pixabay

Udruga umirovljenika Općine Žminj sa suradnicima organizira predavanje “Što potpisujem? Doživotno i dosmrtno uzdržavanje nije isto”.

Projekt nije namijenjen samo umirovljenicima već široj javnosti s naglaskom na populaciju od 40 godina na više.

Predavanje će se održati 1. listopada u 18 sati u Spomen domu u Pazinu i besplatno je.

Za sve sudionike osiguran je besplatan prijevoz. *Prijave na broj telefona: 099 325 7979 ili na e-mail: pitanja@stopotpisujem.eu zaključno do 29.09.2020.

Nositelj projekta je Udruga umirovljenika a partner Općina Žminj.

Suradnici su udruge umirovljenika općina Bale, Svetvinčenat, Kanfanar i Pazinštine.

Ovaj projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju

Ugovor o doživotnom uzdrzavanju i ugovor o dosmrtnom uzdržavanju su dvostrano obvezni, naplatni i strogo formalni ugovori, uređeni Zakonom o obveznim odnosima. Ugovor se može sklopiti kao davatelj ili primatelj uzdržavanja. Sklapate li ga kao davatelj, obvezujete se da ćete primatelja uzdržavanja (drugu stranu ili neku treću osobu) uzdržavati do njegove smrti. Ako ugovor sklapate kao primatelj uzdržavanja, izjavjujete da dajete davatelju uzdržavanja svu ili dio svoje imovine. Osnovna razlika između ovih ugovora je trenutak prijenosa imovine

-kod ugovora o dozivotnom uzdrzavanju – trenutak smrti primatelja uzdržavanja

-kod ugovora o dosmrtnom uzdrzavanju odmah nakon sklapanja ugovora.

Sklapanje ugovora

Prava i obveze u ugovoru samostalno se dogovaraju s drugom stranom te one ovise o potrebama i mogućnostima ugovornih strana i razlicite su od slučaja do slučaja, ali najčešće se odnose na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba kao što su pružanje ili osiguravanje smještaja, pomoć oko održavanja higijene, osiguranje odjeće i obuće, osiguravanje hrane i pića, sahrana primatelja uzdržavanja itd.

Ugovor mora biti:

-sastavljen u pisanom obliku

-ovjeren od suca nadleznog suda ili potvrden (solemniziran) po javnom bilježniku ili

-sastavljen u obliku javnobilježničkog akta.

Ovlaštena osoba prilikom ovjere ili sastavljanja ugovora mora pročitati ugovor objema stranama i upozoriti ih na njegove posljedice.

Predavanje ce se održati uz pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera: uz održavanje socijalne distance od minimalno 1,5m i razmak između predavača i slušatelja barem 2 m.

Organizatori mole za razumijevanje i brigu o sebi i drugima (ukoliko imate respiratorne smetnje, povišenu temperaturu ili kratak dah mole da se ne prijavljujete na predavanja kako ne biste ugrozili sebe niti ostale sudionike).

Zbog ograničenog broja sudionika obavezne su prijave za prisustvovanje predavanju kao i za prijevoz na broj telefona: 099 325 7979 ili na e-mail: pitanja@stopotpisujem.eu zaključno do utorka 29.09.2020.

www.stopotpisujem.eu

e-mail: pitanja@stopotpisujem.eu

Sutra nove cijene goriva

POREČ: Konačno kreće obnova neuređenog nogostupa na Picalu