in

POREČ: Kreće istraživanje Marafora kao priprema za njegovu obnovu

Foto Grad Poreč

Za potrebe izrade konzervatorskog elaborata uređenja Trga Marafor, kao preduvjeta za izdavanje građevinske dozvole uređenja Trga Marafor sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, u ponedjeljak 16.01.2023. započinju pripremni radovi za potrebna arheološka istraživanja koja su temelj za izradu konzervatorskog elaborata. Investitor radova iskopa na arheološkom lokalitetu Marafor je Grad Poreč, a nositelj arheoloških istraživanja Zavičajni muzej Poreštine, dok je izvođač radova tvrtka Kapitel d.o.o. iz Žminja.

Investiciju je prokomentirao porečki gradonačelnik Loris Peršurić:

– Nakon obnove gradske rive, želja nam je bila nastaviti ulagati u istraživanje i obnovu starogradske jezgre. Očekujemo da ćemo i na Maraforu, kao i na rivi, naići na zanimljiva arheološka otkrića, a sve ovo radimo kako bi mogli dobiti dozvole za konačnu obnovu najstarijeg porečkog trga, jer je projektiranje već u tijeku. Ovaj prekrasan trg zaslužuje ponovno postati mjesto okupljanja i druženja za naše građane. Općenito mislim da za investicije u starogradskoj jezgri treba dosta hrabrosti, jer se radi o izuzetno zahtjevnim i kompliciranim projektima, ali mi ćemo se, skupa sa svima uključenima u projekt, potruditi da to i realiziramo. Dodao bih kako idemo i s obnovom Romaničke kuće, koja se nalazi u neposrednoj blizini Marafora, rekao je gradonačelnik.

Važnost projekta za zajednicu i buduće naraštaje

Pripremni radovi obuhvaćaju demontažu i uklanjanje postojeće urbane opreme i postojećeg podnog opločenja trga unutar zone zahvata ( kameno opločenje, kulir ploče, asfalt, kameni rubnjaci, kamena cvjetna korita i sl.), nakon čega će uslijediti arheološki iskop terena.  

– Porečki muzej će ovim projektom dobiti povijesnu priliku vršiti arheološka istraživanja Marafora u skoro cijelom njegovom rasponu. Ciljevi su, zapravo, pokušati po prvi put na svjetlo dana donijeti originalno rimsko popločenje foruma te pokušati istražiti mogućnost za njihovo prezentiranje javnosti u sklopu budućih radova obnove samog Trga Marafor. Svako arheološko istraživanje u starogradskoj jezgri Poreča predstavlja izazov i donosi nam vijesti minulih vremena, a kako se ovdje radi o najstarijem porečkom trgu, podaci prikupljeni istraživanjem zasigurno će upotpuniti saznanja o antičkom razdoblju ali i razdobljima koja su uslijedila, rekla je ravnateljica muzeja Elena Uljančić. 

Zbog važnosti projekta za cijelu zajednicu i buduće naraštaje, projekt je multidicipliniran što znači da su, osim arheologa i povjesničara Zavičajnog muzeja Poreštine, uključeni i ostali stručnjaci iz polja konzervacije i restauracije, projektanti, arhitekti, statičari…

Arheološki iskop provodit će se strojno i ručno, dubine 70-120 cm, kako bi se dobio uvid u postojeće antičko popločenje trga koje se nalazi ispod sadašnjeg prostora trga i predstavlja bogatu arheološku baštinu sačuvanu u ovoj zoni. Prilikom izvedbe arheološkog iskopa, bit će potrebno osigurati neometano funkcioniranje postojećih podzemnih i nadzemnih instalacija unutar zone zahvata. Također, prema okolnim objektima, izradit će s rampe za pristup okolnim stambenim i poslovnim objektima. 

Po završenom arheološkom iskopu terena, lokalitet trga zatrpat će se kamenim agregatom i dovesti u prvobitno stanje kako bi se omogućilo nesmetano korištenje prostora trga do početka izvođenja radova na samom uređenju trga po ishođenoj građevinskoj dozvoli. Uz tvrtku Kapitel d.o.o., koja će izvoditi arheološki iskop terena, tvrtka Đusto d.o.o. iz Poreča obavljat će ostale pripremne radove. Planirani rok završetka pripremnih radova i arheološkog iskopa je travanj ove godine.

O važnosti Marafora

Forum je bio centralno mjesto zbivanja svakog rimskog grada. Mjesto gdje su se spajale odnosno ispreplitale politika, sudstvo, religija, trgovina. No, osim formalnih nijansi, forum je zapravo bio žarišna točka spajanja ljudi, građana samog grada, ali i žitelja okolnog područja. Sve je gravitiralo k forumu, jednostavno rečeno, glavnom trgu grada. Rimske četvrti (insule) su se kreirale po obliku samog foruma, čiji naziv Marafor, još nosi latinske korijene. Ono što je poznato je da je porečki forum bio oblika kvadrata te da se popločenje sastojalo od masivnih ploča lokalnog vapnenca. Velika je nepoznanica, međutim, što se tijekom tisućljeća događalo s građevinama koje su okruživale forum i koja je njegova sudbina bila nakon što je centar moći prebačen na druge trgove, u druge dijelove grada, priopćeno je iz Grada Poreča.

policija droga

Policija u Puli zaplijenila veliku količinu droge. Našli i hrpu novca

policija kombi viale poreč robna

POREČ: Dojava o bombi u robnoj kući Riva Mall