in

Poreč na najvećem ekološkom sajmu na svijetu u Nürnbergu

Foto: Grad Poreč

Predstavnici iz Poreča, grada člana Europske mreže organskih gradova (Organic cities network Europe) sudjelovali su s predstavnicima Istarske županije, ekološkim proizvođačima iz Istre i Međimurja te predstavnicima Centra dr. Rudolfa Steinera koji se bavi bio-dinamičkom proizvodnjom na najvećem eko-sajmu u svijetu, BIOFACH-u u Nürnbergu.

Podsjetimo, Poreč je lani, kao jedini grad iz Hrvatske, pristupio Mreži organskih gradova Europe uz Pariz, Beč, Milano, regiju Piemont i ostale, a veliku podršku osnivanju mreže dao je upravo BIOFACH sajam.

Osim institucionalne podrške ekološkoj proizvodnji, Poreč od pristupanja mreži organskih gradova aktivno radi na educiranju djece o zdravoj i ekološkoj prehrani, te uvođenju određenih lokalnih i ekoloških namirnica u prehranu gradskih vrtića. Uz to, kroz suradnju s Institutom za poljoprivredu i turizam te Centar dr. Rudolf Steiner podržava edukacije i razvoj bio-dinamčkih proizvođača, piše u priopćenju Grada Poreča.

Nakon upoznavanja s ponudom i trendovima u ekološkoj proizvodnji, zamjenica gradonačelnika Poreča Nadia Štifanić Dobrilović na sajmu se susrela i s predstavnicima Europske mreže organskih gradova kao i s europarlamentarcem Ivanom Jakovčićem, koji je također sudjelovao na osnivanju Mreže.

Podsjetimo, cilj mreže je ojačati i proširiti ekološku proizvodnju diljem Europe, te razviti održive prehrambene planove za europske gradove. Mreža se osniva u suradnji s Europskom komisijom, najvećom europskom ekološkom organizacijom IFOAM, ART inicijativom Ujedinjenih naroda, te najvećim ekološkim sajmom na svijetu BIOFACH u Nürnbergu, priopćio je Grad Poreč..

perilica

Imate stari hladnjak ili perilicu? Država će vam financirati novi uređaj

Noćas će policija kontrolirati vozače na alkohol i drogu u cijeloj Istri