in

Poreč: Odlična suradnja Grada s policijom, vatrogascima i Hitnom pomoći razlog visokog standarda i sigurnosti

Foto: Grad Poreč

Povodom obilježavanja Europskog dana broja 112, univerzalnog broja za hitne slučajeve, gradonačelnik Poreča susreo se s voditeljima porečkih hitnih službi – voditeljicom porečke hitne i zamjenicom ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Gordanom Antić, zapovjednikom Javne vatrogasne postaje Poreč Denisom Matoševićem, načelnikom Policijske postaje Poreč Davorom Švendom te njegovim zamjenikom Krunoslavom Marinom, piše u priopćenju Grada Poreča.

Gradonačelnik Loris Peršurić pohvalio je razinu usluge i suradnje koju Grad ostvaruje s navedenim ustanovama, napominjući kako će se Grad uvijek truditi da bude na raspolaganju i da pomogne u granicama svojih mogućnosti koliko god je potrebno da grad ostane siguran, a njegove hitne službe opremljene, brze, efikasne i profesionalne.

– Osim što s okolnim općinama i turističkim tvrtkama izdvajamo oko milijun kuna godišnje za dodatne timove hitne medicinske pomoći, kako bi vrata porečke hitne uvijek bila otvorena, prošle smo godine, zajedno sa Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije donirali porečkoj ispostavi i novo vozilo, kao i novu opremu za službenike, a plaćamo i stanove deficitarnim kadrovima – liječnicima s hitne, ginekologinji i voditeljici biokemijskog laboratorija, rekao je Peršurić, dodavši da je lani s MUP-om potpisan i sporazum kojim će Grad sufinancirati smještaj policijskih službenika. K tome, u 2017. Javnoj vatrogasnoj postaji Poreč donirana su dva nova vatrogasna vozila a lani sklopljen i novi kolektivni ugovor.

– Poreč je grad uzor, koji uvijek ističemo svima ostalima kada govorimo kako se može pomoći u osiguravanju nadstandarada, odnosno standarada, kako za sve građane i korisnike, tako i sve goste, rekla je dr. Antić. Dodala je kako je u 2018. Ispostava Poreč zbrinula 6.000 pacijenata, od toga 3.500 u ambulantnom prostoru te 2.500 u intervencijama. Doktorica je posebno pohvalila činjenicu da su od 48 slučajeva reanimacije u protekloj godini, upravo građani započeli postupke reanimacije u njih 23 što je jako bitno.

– Ispostava Poreč odskače po rezultatima oživljavanja jer ima prosjek od 31,3%, dok je prosjek na razini zavoda 24,7%. Usporedite to s, primjerice Bruxellesom gdje je prosjek 9%, i vidjet ćete da je zajednica itekako osviještena i brzina reakcije visoka. Uz prisutnost defibrilatora na javnim površinama i daljnjim edukacijama građana, vjerujemo da rezultati mogu biti samo još bolji, rekla je Antić. Govorilo se i o EU projektima, kojima se želi omogućiti stanovnicima sjeverozapadne Istre korištenje bolnice u Izoli u posebnim slučajevima tijekom hitnih intervencija kako bi se skratilo vrijeme do dolaska u bolnicu, a dodatno će se raditi i na nabavljanju opreme koja će omogućiti određene zahvate bez odlaska u Pulu, poput ljepila za šivanje koje je protekle godine donirano porečkoj ispostavi.

Zapovjednik JVP-a proteklu požarnu sezonu ocijenio je, u vatrogasnom smislu, prosječnom, uz brze reakcije vatrogasaca i kratka djelovanja na terenu. – Meteorološki uvjeti su bili dosta povoljni, u periodične kiše, pa smo požare uspjeli zadržati u početnim stanjima. Osim vrlo dobre suradnje s osnivačima – Gradom Porečom i okolnim općinama, vrlo dobro surađujemo s Hrvatskim šumama – šumarijom Poreč te šest dobrovoljnih vatrogasnih društava na Poreštini, s kojima na raspolaganju imaju 140 vatrogasaca. Sveukupno je lani bilo 410 intervencija, od kojih 111 požara, 252 tehničke intervencije te ostale aktivnosti, a nakon dva manja vozila, plan je kroz objedinjenu nabavu s Istarskom županijom nabaviti još četiri velika vatrogasna vozila i time ćemo ostvariti veliki iskorak na našem području, rekao je zapovjednik Matošević.

Policijska postaja Poreč zadovoljna je proteklom godinom, jer je registrirano čak 20% manje kaznenih djela, dok je stopa razriješenosti povećana. – Taj se trend nastavlja od 2017. godine, a dodatno želimo poraditi na sigurnosti cestovnog prometa, gdje još nismo ostvarili zacrtane ciljeve te taj segment rada želimo dodatno popraviti, rekao je načelnik Švenda. – Velika će motivacija policijskim službenicima biti sufinanciranje smještaja kroz cijelu godinu, s obzirom na troškove života i visine plaće, na čemu zahvaljujemo Gradu, koji je već i ranije s turističkim tvrtkama sufinancirao policijske službenike koji su dolazili na ispomoć tijekom sezone, ističe se u priopčenju gradske uprave.

-Specifičnost Poreča je i činjenica da s dvadesetak tisuća stanovnika tijekom sezone naraste na grad kojem gravitira gotovo 150 tisuća ljudi. Sve porečke hitne službe aktivno sudjeluju u tome da sve prođe u najboljem redu i vjerujem da će s takvim trendovima nastaviti jer želimo biti i ostati siguran grad, zaključio je gradonačelnik.

foto općina tar vabriga sajam cvijeća

TAR: U čast Danu žena izlet na sajam cvijeća 2. ožujka – prijave u tijeku

Poreč: Sjećanje na poginulog borca Bruna Valentija