in

POREČ: Otkazi u Sportskoj zajednici zbog cyber prijevare “teške” 81.263 eura – Beaković stavio mandat na raspolaganje

Sjedište Sportske zajednice - Foto Grad Poreč

Puno se prašine podiglo oko vijesti iz crne kronike o internetskoj prijevari u kojoj je Sportska zajednica Grada Poreča tri dana zaredom na nepoznati, ispostavilo se prevarantski račun, uplatila više od 80.000 eura. Zbog toga je pokrenut postupak otkazivanja ugovora o radu za dvije osobe u toj ustanovi.

To je ujedno bilo i jedno od pitanja na 16. sjednici Gradskog vijeća Poreča, održanoj ovog tjedna, a postavio ga je SDP-ovac Srećko Oštir kojeg je zanimalo što Grad i gradske službe čine, ili pak namjeravaju učiniti, kako bi spriječile prijetnje kibernetičkog kriminala kako u gradskim službama, tako i svojim poduzećima i ustanovama. Dodaje kako o navedenom nesretnom događaju u Sportskoj zajednici nisu dobili nikakvu informaciju.

Na postavljeno pitanje odgovorio mu je pročelnik Upravnog odjela za opću upravu Darko Saftić koji navodi kako Grad Poreč aktivno brine za informatičku sigurnost vlastite mreže i vlastitog sustava, te kako ima angažiranu dugogodišnju suradnju s renomiranim vanjskim pružateljem informatičkih usluga. No, kako Grad nije osnivač Sportske zajednice, u njoj nema upravljačka prava ni pravo glasa, niti se radi o gradskoj ustanovi, za govornicu je zatim stao predsjednik Sportske zajednice Aleksandar Beaković koji govori:

„Promptno smo reagirali kada smo ustanovili što se dogodilo. Informirali smo policiju i sva nadležna tijela. Nakon toga izvršni odbor Sportske zajednice koji njome upravlja, pa nadzorni odbor. Zatim smo s informacijom išli prema našim članicama, a onda i u medije“, kaže Beaković i dodaje kako mu je žao što o sportu mora govoriti u kontekstu crne kronike.

Nadalje, Beaković je na sjednici pročitao zadnje informacije dobivene na posljednjem sastanku izvršnog odbora, a koje je također prenio članicama kako bi znale što se događa, kao i što oni po tom pitanju poduzimaju.

Saznajemo tako da je računalnom prijevarom SZ Grada Poreča oštećena za 81.263 eura. 

„Uz prethodne podrobne konzultacije s odvjetničkim uredom koji je angažiran za potrebe rješavanja slučaja računalne prijevare uslijed teške povrede radnih obveza, odnosno nesavjesnog poslovanja, pokrenut je postupak otkazivanja ugovora o radu dosadašnje tajnice i dosadašnje voditeljice službe računovodstva. Isto tako zbog slučaja računalne prijevare, kompletan izvršni odbor sa mnom na čelu, odlučio je staviti svoj mandat na raspolaganje skupštini koja nas je izabrala, ali će nastaviti obavljati svoje statutom određene poslove i zadaće do prve sjednice skupštine. U prijedlogu dnevnog reda će biti izglasavanje povjerenja ili nepovjerenja izvršnog odbora“, ističe Beaković.

Osim toga, ono što je u cilju Sportske zajednice, kako navodi predsjednik Beaković, jest da ona nastavi normalno funkcionirati, odnosno da klubovi obavljaju svoje aktivnosti i da djelatnici dobivaju svoje plaće. Zato će privremeno poslove tajnice, uz one predsjednika, obavljati Beaković, dok su za knjigovodstveni dio ugovorili vanjsko knjigovodstvo.

Podsjećamo, prevaranti su se lažno predstavili kao Beaković kada su putem e-maila od sada već bivše djelatnice računovodstva tražili uvid u stanje računa, a zatim i isplatu s istog. Djelatnica je zatražila potpis odgovornog, točnije Beakovića, na što je dobila odgovor kako ga trenutno nema u uredu. Druga djelatnica ovlaštena za davanje potpisa odobrila je isplatu. Navedeno se ponovilo i sljedeća dva dana. Kako nešto nije u redu, shvatili su kada na računu nije ostala dovoljna svota za isplatu plaća.

Iako se radi o velikom gubitku, Beaković na sjednici Gradskog vijeća govori kako financiranje svih redovnih djelatnosti za ovu godinu nije upitno jer se Sportska zajednica financira u 95%-tnom iznosu iz donacija Grada Poreča, a dio iz vlastitih prihoda koje opet ostvaruju temeljem ugovora o održavanju i upravljanju objektima Grada Poreča, uz što je točno definirano kako vlastite primitke moraju vratiti u te objekte, kroz sportske programe i drugo.

Istraga je još uvijek u tijeku, no informacije su tajne, pa tako iz Policijske uprave istarske tek upozoravaju građane na ovaj oblik prijevara, te upućuju poslodavce i djelatnike na poseban oprez pri zahtjevima za promjenu podataka za daljnja plaćanja i isplatama iznad određenog iznosa. Iz MUP-a navode kako bi račune trebalo dobro provjeravati, a ako se posumnja na prijevaru, o tome treba odmah obavijestiti policiju.


Alena Brattoni

Foto Grad Poreč

POREČ: Obilježena godišnjica smrti Antona Grabara, jednog od vođa pobune mornara u Boki kotorskoj

Foto Atelier Agata Novigrad

POREČ: U LUP-u izložba “Žene i ljubav” novigradske Agate