in

POREČ: Obilježena godišnjica smrti Antona Grabara, jednog od vođa pobune mornara u Boki kotorskoj

Foto Grad Poreč - Komemoracija za Antona Grabara

Polaganjem vijenaca na spomen ploču gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar i predstavnici porečke Udruge antifašističkih boraca i antifašista s predsjednikom Arduinom Matoševićem, odali su počast Antonu (Antoniju) Grabaru, jednom od organizatora revolucionarne pobune mornara protiv Austro-ugarske monarhije u Boki kotorskoj. 

Anton Grabar
Anton Grabar

Spomen ploča nalazi se na Grabarevoj rodnoj kući, na trgu koji nosi njegovo ime u porečkoj starogradskoj jezgri, gdje je rođen  26. siječnja 1889. godine. Kako navodi Istrapedia, Grabar je pred kraj I. svjetskog rata služio kao mornar I. klase na bojnom krstašu Sankt Georg u Boki kotorskoj (zapovjednički brod kontraadmirala Antona Hausa). Nezadovoljstvo mornara lošim životnim uvjetima, nestašicom hrane i bezizlaznošću situacije izazvalo je početkom veljače 1918. pobunu koja se brzo proširila na gotovo sve ratne brodove u Boki.

Grabar je bio među glavnim poticateljima i organizatorima pobune na Sankt Georgu. Nakon gušenja pobune, ratni ga je sud 10. veljače s još nekolicinom pobunjenika osudio na smrt, a kazna je provedena već sljedećega dana, priopćeno je iz Grada Poreča.

Novi društveni dom u Mugebi - Foto Grad Poreč

Otvoren novi Društveni dom u Mugebi

Sjedište Sportske zajednice - Foto Grad Poreč

POREČ: Otkazi u Sportskoj zajednici zbog cyber prijevare “teške” 81.263 eura – Beaković stavio mandat na raspolaganje