in

POREČ: Posezona upitna zbog odlaska Talijana, Austrijanaca i Slovenaca

Nenad Velenik/Foto Tanja Kocijančić

Od prošlog tjedna s područja Turističke zajednice Poreča otišlo je 2/3 Austrijanaca, pa ih je ostalo trenutno tek 500-tinjak. Talijana smo izgubili 50 posto i tako ih sada ima 1.057, saznajemo od direktora TZ-a Nenada Velenika, od kojeg saznajemo da je trenutno u Poreču 18 tisuća gostiju.

-S obzirom na okolnosti djelomično smo zadovoljni s realizacijom turističke sezone iako smo propustili priliku nametnuti se dobrom epidemiološkom situacijom u komunikaciji spram emitivnih tržišta.

Zasigurno ćemo krajem ovog vikenda osjetiti pad sa slovenskog tržišta, iako su većina Slovenaca na području Grada Poreča vlasnici kuća za odmor, pa time spadaju pod posebne mjere slovenske vlade, ističe Velenik na upit što očekuje ovih dana.

Spomenimo da je od početka godine do 19. kolovoza ostvareno 1.055.000 noćenja što je 42% u odnosu na 2019. godinu. Najviše gostiju došlo je iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Hrvatske i Italije.

Omjer u smještaju je 50% privatni smještaj + vikendaši /50% hoteli + kamp Ulika.

U srpnju je ostvareno 460.000 noćenja, što je u usporedbi s prošlog godinom 53 posto, a od početka kolovoza do sada dosegnuli smo 67 posto, što je 396.000. noćenja.

-Ono na što smo računali, a nema realne osnove, jest da ćemo odraditi solidnu posezonu koja prema novim uvjetima (lock downu) nažalost neće biti moguća. Nadalje masovna storniranja grupa zbog nemogućnosti autobusera da popune autobuse i izostanak najranjivije skupine gostiju treće životne dobi zasigurno će utjecati na turističke rezultate posezone, komentirao je Nenad Velenik.

Spomenimo da je najbolji rezultat ostvario privatni smještaj koji je na 60 posto u odnosu na lani, kamp Ulika je na 50 posto, a hoteli su ostvarili tek 30 posto rezultata od prošle godine. Naime, ovog ljeta zatvoreni su Valamarovi hoteli Pical, Luna, Crystal i Rubin, te Zorna, Laguna Istra i Laguna G. Vista u vlasništvu Plave lagune.

MARČANA: Zahvale vrtića svima koji su pomogli u realizaciji GUCA, prvog općinskog suvenira

Istra – 21. kolovoza imamo 9 pozitivnih, većina su kontakti ranije zaraženih