in

POREČ: Postavljen automatski defibrilator na Trgu slobode, uskoro stiže još jedan

Foto Grad Poreč - Igor Ostojić postavlja defibrilator

Automatski vanjski defibrilator postavljen je danas na Trgu slobode preko puta crkve. Automatski vanjski defibrilator primjenom električnog šoka ispravlja abnormalan srčani ritam nastao prilikom prestanka rada srca i time omogućava spašavanje nečijeg života, do dolaska hitne medicinske službe. Nakon što je prošlog tjedna Grad Poreč postavio postolje za defibrilator i spajanje na struju, danas u su djelatnici iz Crvenog križa postavili sam uređaj kako bi bio spreman za korištenje. Ovaj je defibrilator nabavila Turistička zajednica grada Poreča, kako bi prvenstveno svim građanima, ali i gostima tijekom sezone bio na raspolaganju, kao siguran grad i destinacija. Defibrilator je osiguran video kamerom protiv krađe, a svaki ima serijski broj koji se kontrolira svake dvije godine prilikom redovnog servisiranja. Podsjetimo, prijašnji defibrilator ukrali su vandali.
U tijeku je i proces nabave za postavljanje postolja za još jedan defibrilator, onaj na rivi, kraj gradske kavane, koji će se postaviti ovih dana, a koji je bio uklonjen prilikom obnove gradske rive.
Dodajmo kako u Poreču postoji još jedan defibrilator ispred prostorija Crvenog križa Poreč kraj Vatrogasnog doma, a nekoliko ih je postavljeno i u hotelskim objektima.
Gradsko društvo Crvenog križa Poreč pratit će funkcionalnost uređaja, a redovno će biti održavane i besplatne edukacije građana, kako bi se što više podigla svijest o postojanju automatskih vanjskih defibrilatora, čija upotreba povećava vjerojatnost preživljavanja prilikom zastoja rada srca za 50%.
Postavljeni defibrilatori funkcioniraju na hrvatskom jeziku, te cijelo vrijeme navode korisnika kako ga upotrijebiti. Kad se ormarić u kojem se automatski vanjski defibrilator otvori, on alarmira hitnu službu te se stišava nakon što stupite u kontakt sa službenikom hitne pomoći, objasnio je Igor Ostojić, ravnatelj GDCK Poreč, napomenuvši kako će edukacije moći polaziti svi zainteresirani građani.

Edukacije pod nazivom “Svaka minuta je važna – znate li koristiti defibrilator?“ održat će se u utorak 11. 04. u 18.30 u Klubu za mlade Poreč (Trg A. Grabara) i u srijedu 12.04. u sjedištu Crvenog križa u 18.30 sati, saznajemo u Gradu Poreču.

mup policija prometna nesreća

Odbacio drogu, vrijeđao policajce, bježao pa počinio niz prometnih prekršaja…

OPREZ! U Poreču počela zaštita bilja na javnim površinama