in

Poreč predstavljen u Münchenu povodom Dana državnosti

Porečka delegacija u Njemačkoj

Hrvatski konzulat u Münchenu organizirao je 31. svibnja svečanost povodom proslave Dana državnosti, na kojoj su se okupili brojni političari, kulturni i gospodarski djelatnici Bavarske, među kojima i predstavnici turističkog sektora. Na poziv generalnog konzula Republike Hrvatske u Münchenu Vladimira Duvnjaka, suorganizator svečanosti bio je Grad Poreč zajedno s Turističkom zajednicom Poreča, te je održana prezentacija grada Poreča, turističke ponude grada kao i mnogobrojne istarske delicije, a Poreč je predstavljen i kao pobratim njemačkog grada Poinga s kojim je 2013. godine potpisao Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa, dok su se župe Poreč i Poing zbratimile godinu kasnije.

Porečka delegacija u Njemačkoj
Porečka delegacija u Njemačkoj

Ispred gotovo 400 sudionika, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić naglasio je da je Poreč danas jedan od gradova primjera u Hrvatskim okvirima koji si stalno podiže ljestvicu.

– S dvadesetak tisuća stanovnika, Poreč u hrvatskim razmjerima pripada gradovima srednje veličine, ali je njegov značaj za Hrvatsku daleko veći. Poreč i još tri manje općine, na 70ak kilometara obale svake godine ostvaruju 10% cjelokupnog hrvatskog turizma. A da bi to mogli, bilo je potrebno izgraditi adekvatnu infrastrukturu i omogućiti redovno funkcioniranje svih sustava, kako za stanovnike, tako i za sve goste. Danas s ponosom mogu reći da smo sve to ostvarili. Od prometne infrastrukture, do odvodnje i pročistača, te poljoprivrednog navodnjavanja i javnog prijevoza – Poreč radi krupne korake u stvaranju grada po mjeri svakog stanovnika i gosta, a koji je pritom održiv i razmišlja o svojoj budućnosti za generacije koje dolaze., rekao je Peršurić, podsjetivši da Poreč i bavarski grad Poing obilježavaju uskoro 10 godina prijateljstva.

Porečka delegacija u Njemačkoj
Porečka delegacija u Njemačkoj

Upravo je sklapanje ovoga prijateljstva dokaz koliko je suradnja između naše dvije zemlje jaka, a posebno koliko je važna uloga hrvatske dijaspore u stvaranju trajnih poveznica između naših sredina, rekao je gradonačelnik.

Generalni konzul rekao je kako konzulat svake godine za proslavu Dana državnosti poziva gosta, kako bi se predstavile Hrvatska te gospodarska i turistička ponuda.

– Ove je godine naš gost Poreč, što je izazvalo veliko zanimanje Bavaraca jer oni tradicionalno vole Istru. Danas, nakon pandemije dok se avio-prijevoz još nije vratio u stare okvire, Hrvatska će ponovno ugostiti veliki broj njemačkih turista, među kojima prednjače Bavarci, rekao je Duvnjak.

Porečka delegacija u Njemačkoj
Porečka delegacija u Njemačkoj

Na svečanosti je održana i prezentacija Turističke zajednice grada Poreča, a gostima su podijeljeni promotivni materijali našeg grada te posluženi istarski specijaliteti poput vina, maslinovog ulja, tartufa, bakalara, pršuta, za koje je bio zadužen stručni učitelj kuharstva Stanislav Poropat.

– Gotovo milijun noćenja ostvaruju njemački gosti u Poreču, a ovo je prilika da, uz predstavljanje destinacije, kažemo i veliko hvala jer su ostali najvjerniji gosti i tijekom pandemije. Najave su jako dobre, bilježimo i porast u odnosu na rekordnu 2019. godinu, te očekujemo jako dobru turističku sezonu, rekao je direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik

Porečka delegacija u Njemačkoj
Porečka delegacija u Njemačkoj

– Dugotrajno i duboko prijateljstvo veže naše zemlje i naša je dužnost da spojimo nove generacije, kako bismo imali jaku Europu, rekla je Michaela Kaniber, ministrica za prehranu, poljoprivredu i šumarstvo u bavarskoj vladi, koja je i sama hrvatskog porijekla.

U kulturno umjetničkom dijelu programa, nastupili su harmonikaši, višestruko nagrađivani učenici Umjetničke škole Poreč – David Pršurić uz vodstvo mentora Paola Peuška te kvintet pod vodstvom mentorice Ane Šterpin Zagoronski.

Izvor Grad Poreč

Foto Judo klub Istarski borac Pula

Ogroman uspjeh judaša Istarskog borca na IPPON-u u Rovinju

policija nesreća

VABRIGA: Šest osoba ozlijeđeno u nesreći na cesti za Lanternu