in

POREČ: Predstavljena monografija u čast 20. obljetnice rada kluba Istarski gonič

Predstavljanje knjige „Istarski gonič“, monografije istoimenog kinološkog kluba, održano je nedavno u Istarskoj sabornici u Poreču. Osim članova kluba, ljubitelja i simpatizera ove pasmine, na predstavljanju prisustvovali su i Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i lovstvo Istarske županije, gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić i izaslanik predsjednika Hrvatskog kinološkog saveza Darko Martinović.

„Verba volant, scripta manent – riječi lete, ono što je zapisano ostaje, kako je istaknuto na otvaranju, vođeni ovom mišlju, članovi kluba Istarski gonič, koji okuplja na nacionalnoj razini vlasnike i sve ljubitelje istarskih kratkodlakih i oštrodlakih goniča, na inicijativu predsjednika kluba Milana Uljančića, odlučili su monografijom ovjekovječiti dva desetljeća djelovanja udruge, i sve napore, izazove i uspjehe vezane koje su prošli u tom periodu. Kako je rekao Uljančić, klub Istarski gonič, djeluje u okviru Kinološkog saveza Hrvatske i pokriva područje cijele Hrvatske.

Milan Uljančić

„Ocijenili smo da je potrebno napisati i zabilježiti koje je sve aktivnosti klub u dvadeset godina realizirao i pokretao kako se to ne bi zaboravilo i kako bi ti sadržaji bili poticaj za daljnji rad. Pored toga, u ovoj monografiji dat je kraći osvrt na povijest ove pasmine pasa čiji prvi zapisi o istoj potječu iz 15. stoljeća. Također, čitatelji će naići i na kratku kronologiju o naporima koji su učinjeni na priznavanju istarskog goniča kako autohtone istarske pasmine , jer kako vam je poznato, na tom putu nakon raspada bivše države nailazili smo na broje teškoće i probleme, ali na kraju sa zadovoljstvom možemo reći kako smo uspjeli u tom čitavom postupku, rekao je Uljančić.

Pročelnik Pinzan rekao je kako Istarska županija ulaže velika sredstva i napore u očuvanje istarskih autohtonih pasmina, boškarina, ovce pramenke i istarske koze koje su uspjeli očuvati. – Svi oni imaju gospodarsku vrijednost. Istarski gonič ima najveću vrijednost za onoga koji ga ima i uživa i koristi za lov i zahvaljujući toj ljubavi pasmina se uspjela očuvati, rekao je Pinzan i dodao kako će nastaviti podržavati i dalje da i pasmina istarski gonič, dobije iznimno priznanje i položaj što ga imaju i neke druge životinjske vrste.

Izdana monografija Istarski gonič

Porečki gradonačelnik Peršurić izrazio je zadovoljstvo što su se okupili na predstavljanju monografije o najstarijoj autohtonoj pasmini naših krajeva.

-Kad smo se zadnji put svi skupa vidjeli bilo je to na Klupskom prvenstvu istarskih goniča ovdje u Poreču, nismo ni znali da će uslijediti gotovo više o godinu dana pauze od svih događanja. Međutim život se polako vraća na „staro“ i drago mi je što smo se večeras opet našli ovdje na predstavljanju knjige o istarskom goniču. Koristim priliku da čestitam autorima knjige i cijelom klubu “Istarski gonič”, posebno na očuvanju tradicije i brige o našoj autohtonoj pasmini koja je ostala vjekovni suputnik istarskih lovaca. Vjerujem da će biti korisna svima, pogotovo vlasnicima pasa i lovcima, rekao je Peršurić.

Darko Martinović, pozdravio je u ime predsjednika Hrvatskog kinološkog saveza Branka Šarea i rekao kako im je izuzetno drago da je izdana monografija gdje se vidi slijed u očuvanju autohtonih pasmina pogotovo sa područja Istre i Dalmacije.

Dodao je kako Hrvatski kinološki savez ulaže ogroman napor i trud da bi uopće došlo do priznavanja tih pasmina i zahvalio vodstvu kluba i svima vlasnicima ovih psa, te rekao za istarske goniče, kako je riječ o jednoj od najkvalitetnijih pasmina goniča koji postoje. O projektu knjige govorio je glavni urednik Anton Sladonja, dok je s projektom izrade monografije, okupljene upoznao sunakladnik Zlatan Varelija.

Monografija Istarski gonič u čast 20. godišnjici djelovanja istoimenog kinološkog kluba

On je posebno istaknuo kako su istarski goniči, kako kratke, tako oštre dlake, izrazito dobroćudni psi, puni energije i vrlo snažnog lovačkog instinkta. Nezahtjevni, poslušni, kooperativni, vrlo prilagodljivi i uz to izvrsni, uporni i neumorni lovci, osobito pogodni na sitniju divljač, pri čemu im i najteži kraški tereni ne predstavljaju poteškoće.

Zbog svoje dobre otvorene i nekonfliktne naravi izrazite su sklonosti ljudskom društvu, istarski goniči su sve cjenjeniji i kao uvijek dobro raspoloženi kućni ljubimci te psi za pratnju i rekreativne sposobnosti“ rekao je Varelija.

Tiskanje knjige pomogli su brojni sponzori, a tiskana je u 500 primjeraka.

pexels bolnica korona covid

Nedjelja u Istri bez novozaraženih

FUNTANA: Galateice osvojile medalje na prijateljskom turniru Šiška