in

Poreč promovira upis mladih u poljoprivrednu školu projektom „PROIZVODI HRANU I BRINI SE O OKOLIŠU“

Foto Tanja Kocijančić

Upiši poljoprivrednu – proizvodi hranu i brini se o okolišu“ projekt je koji od sredine prošle godine provodi Institut za poljoprivredu i turizam Poreč uz podršku i sufinanciranje Grada Poreča i Istarske županije, a s namjerom promocije upisa mladih u poljoprivredni smjer pri Srednjoj školi Mate Balota. Projekt su predstavili danas pred novinarima u gradskoj palači gradonačelnik Loris Peršurić, ravnatelj Instituta Dean Ban, voditelj projekta Milan Oplanić i ravnatelj SŠ Mate Balote Krešimir Bronić.

Poreč promovira upis mladih u poljoprivrednu školu projektom „PROIZVODI HRANU I BRINI SE O OKOLIŠU“
Loris Peršurić, Krešimir Bronić, Dean Ban i Milan Oplanić/Foto T. KOCIJANČIĆ

Iako poljoprivredna škola u Poreču ima dugu povijest staru više od stotinu godina, bilježi se trend sve manjeg broja učenika, premda su uvjeti školovanja u Poreču dobri, budući da je moguće nastaviti obrazovanje u istom gradu na Poljoprivrednom odjelu riječkog Veleučilišta, naglasio je Dean Ban i dodao kako bi željeli iskoristiti aktualne povoljne trendove u kurikularnoj reformi, te razne mogućnosti koje se nude, poput sufinanciranja razvoja strukovnog obrazovanja iz EU fondova.

-Hrvatska je zemlja turizma i poljoprivrede, a prevladao je turizam. Daljnji razvoj poljoprivrede kod nas nije moguć bez određenog stručnog znanja, pa nas veseli da su se ovom projektu priključile Istarska županija i Grad Poreč, te da zajedničkim snagama animiramo učenike da upišu poljoprivrednu školu, naglasio je Ban.

Voditelj projekta, Milan Oplanić, također iz Intituta, nanizao je što ih je sve ponukalo da krenu u ovaj projekt – od smanjenja interesa mladih za upis u ovaj smjer, smanjenja broja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, sve manjeg interesa mladih da se bave poljoprivredom koju se smatra djelatnošću s puno fizičkog rada i manjim prihodima do stanja u istarskoj poljopvrivredi. Naime, od 280.000 hektara u našoj županiji 55 posto otpada na poljoprivredno zemljište, od čega je tek 25.000 ili smo šestina u funkciji.

-U Istri su vrlo povoljni prirodni uvjeti koji pogoduju uzgoju velikog broja biljnih i životinjskih vrsta, prostor je nezagađen pa postoji osnova za ekološku proizvodnju, blizu je turističko tržište koje omogućava siguran plasman proizvoda. Imamo i stoljetnu tradiciju poljoprivrednog obrazovanja i mogućnost nastavka školovanja na Poljoprivrednom odjelu riječkog Veleučilišta kao i razvoj znanstvene karijere u  Institutu za poljoprivredu i  turizam. Međutim, usprkos tome u  posljednjih 30-tak godina primjetanje  trend sve manjeg broja učenika koji upisuju poljoprivredno usmjerenje, naglasio je Oplanić.

Ravnatelj škole Bronić naveo je sve što nude učenicima (raznovrstan program, konkrtnu praksu, stručne izlete i putovanja) i naglasio da animiraju polaznike osmih razreda u školama diljem Istre. U planu im je najesen imati jedan razred s 24 učenika. K tome, 25. ožujka SŠ Mate Balota imat će Dan otvorenih vrata za sve zainteresirane roditelje i učenike.

Gradonačelnik Peršurić istaknuo je da su se u ovaj projekt uključili sufinanciranjem od 40 tisuća kuna, jer im je želja motivirati mlade da upišu poljoprivrednu školu. Osim toga, Grad Poreč nudi brojne poticajne mjere poljoprivrednicima.

-Poreč puno nudi i ovoj gospodarskoj grani – od sufinanciranja LAG-a, posebnog županijskog Fonda za poljoprivred, rada udruga i Domaće web tržnice do manifestacija poput Vinistre. K tome, u tijeku je gradnja velikog sustava za navodnjavanje teškog 110 milijuna kuna, nanizao je Peršurić. Dodao je kako su tu i administrativna i edukativna podrška udrugama u poljoprivredi kod prijave projekata na EU i nacionalne natječaje, organizacija Informativnog dana za poljoprivrednike, omogućavanje izlaganja poljoprivrednih proizvoda u okviru raznih manifestacija kao i redovno svaki tjedan tijekom turističke sezone. Dodao je kako je Grad Poreč-Parenzo također član Europske mreže ekoloških gradova, osnovane u suradnji s Europskom komisijom, najvećom europskom ekološkom organizacijom IFOAM, ART inicijativom Ujedinjenih naroda, te najvećim ekološkim sajmom na svijetu BIOFACH u Nürnbergu. Osim Poreča, članovi mreže su i Beč, Pariz, Milano, Nürnberg, i regija Piemont.

Kako je pojasnio voditelj projekta Oplanić, uz 40 tisuća kuna iz  Grada Poreča projekt je dobio i 10 tisuća kuna od Istarske županije, s kojima su izradili promotivne materijale, brošuru i letke koji se distribuiraju svim školama, te dva videa i posebne web stranice http://upisipoljoprivrednu.iptpo.hr/ na kojoj roditelji i djeca mogu pronaći sve potrebne informacije o prednostima upisa u poljoprivredno usmjerenje u Poreču.

Makedonac vozio pod utjecajem alkohola i bježao policiji, a onda završio u zatvoru

Vrijeđao policajce: Vozio pijan, bez vozačke i s drogom

POREČ: Usluga poziva žitelje starog grada da preuzmu dozvole za prometovanje rivom

POREČ: Usluga poziva žitelje starog grada da preuzmu dozvole za prometovanje rivom