in

Poreč prvi na Jadranu: Na plaži u Špadićima svečano podignuta Plava zastava

Foto Tanja Kocijančić

Na gradskoj plaži u Špadićima danas je i službeno podignuta Plava zastava, međunarodno priznanje i simbol očuvanog okoliša. Plave zastave vijore se na više desetaka plaža u Hrvatskoj, od čega njih čak 18 na porečkim plažama, koje su i ove godine ispunile zahtjevne kriterije Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš – Foundation for Environmental Education (FEE). Po broju podignutih Plavih zastava Poreč je na prvom mjestu na Jadranu, naglasio je na kratkoj svečanosti gradonačelnik Loris Peršurić, uz kojeg su bili direktor Turističke zajednice Nenad Velenik, predstavnici hotelijerskih tvrtki Plava laguna na čelu s predsjednikom Uprave Draganom Pujasom i Valamar Riviere, zatim gradski pročelnici Damir Hrvatin i Marino Poropat, član Mjesnog odbora Veli Maj Vili Čuš i spasioci koji na toj plaži brinu o sigurnosti kupača.

Foto Tanja Kocijančić
Svečanost podizanja Plave zastave na plaži u Špadićima – Foto Tanja Kocijančić

Plaže kojima je dodijeljena Plava zastava nude kvalitetne usluge, imaju čistu obalu, te su uredne i primjereno opremljene. Ovaj prestižan simbol dodjeljuje se isključivo onim plažama koje udovoljavaju zahtjevima koji se postavljaju prema određenim kriterijima, no ono što im je zajedničko je to da u svakom trenutku vode brigu o kakvoći mora i obale, edukaciji te informiraju javnost o očuvanju okoliša. Nagrada se dodjeljuje na razdoblje od godinu dana i treba se svake godine ponovno zaslužiti. Gradonačelnik je kazao da Poreč zajedno s okolnim općinama ima ukupno 23 Plave zastave.

Foto Tanja Kocijančić
Svečanost podizanja Plave zastave na plaži u Špadićima – Foto Tanja Kocijančić

– Plave zastave krase porečke plaže već duži niz godina kao potvrda kvalitete mora, visoke razine uređenja plaža, ali i prisutnosti spasilačke službe te drugih sadržaja ključnih za sigurnost i uređenost, rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić. Dodao je da bez obzira na pandemiju uvijek se vodila briga o zaštiti okoliša i mora, te da je Grad zajedno s hotelijerima i TZ-om puno uložio i stalno ulaže u uređenje plaža, s čime će se i nastaviti.

Da je more čišće i da se o njemu brine dokaz je, kazao je gradonačelnik, da su nedavno u porečkom moru nađene mlade periske kao dobar znak. Tomu su sigurno pridonijeli i novi pročistači otpadnih voda, financirani iz EU fondova, koji su prije godinu dana stavljeni u funkciju na području cijele Poreštine, naglasio je Peršurić.

Foto Tanja Kocijančić
Svečanost podizanja Plave zastave na plaži u Špadićima – Foto Tanja Kocijančić

-Veseli me da smo opet nakon dvije nestabilne godine ušli u stabilnije razdoblje, te da smo odlučili ponovno biti dio projekta Plave zastave, što podrazumijeva stalni pozitivni trend brige za naše kupače, čisto more i okoliš, istaknuo je Velenik.

Plave zastave krase porečke plaže već dugi niz godina kao potvrda kvalitete mora, visoke razine uređenja plaža, prisutnosti spasilačke službe, te drugih sadržaja ključnih za dobivanje ovog priznanja. Plave zastave će se tako ovog ljeta vijoriti na tri gradske plaže – Špadići – Materada, Donji Špadići i Gradskom kupalištu, deset plaža Plave Lagune, – kampa Ulika, hotela Laguna Materada, Laguna Galijot, Laguna Parentium, Molindrio, Lotosi i Delfin, hotelskog naselja Bellevue, te autokampova Zelena Laguna i Bijela Uvala, te na četiri plaže Valamara – Brulo, Borik, Val Marea Sandy Family Beach u Špadićima, te Maro Sandy Sunrise Beach na otoku Sveti Nikola. Plavu zastavu dobila je i marina Parentium.

Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni voditelj ovog programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš – Foundation for Environmental Education (FEE), utemeljena 1981. godine. Trenutno je u program uključeno više od 45 zemalja svijeta kojima je turizam jedan od strateških ciljeva. 

Veterani NK Jadran - Foto Alex Knapić

Veterani NK Jadran Poreč četvrti put prvaci Istre

Foto Sportska zajednica Grada Poreča

Poreč: Nastavak predavanja za klubove o stručnoj pomoći Sportske zajednice