in

POREČ: U petak predavanje na temu kako smanjiti provale u kuće i domove

Foto Policijska uprava istarska

PREDAVANJE JE ODGOĐENO. USKORO NOVI TERMIN!

Policijska uprava istarska nastavija s provođenjem preventivnih aktivnosti u cilju smanjenja provala u domove i objekte koji se iznajmljuju turistima.

Tako će se u petak, 15.03.2024. s početkom u 18.00 sati u Poduzetničkom inkubatoru u Žbandaju (Žbandaj 34a) održat će se besplatno edukativno predavanje za mještane na temu kako smanjiti provale u kuće i domove, koje će održati djelatanici PU istarske, u dogovoru s Gradom Porečom i mjesnim odborima Baderna i Žbandaj.

Naime, Odjel prevencije od 2011. godine provodi brojne aktivnosti kako bi se smanjile provale pa tako organizira predavanja  u suradnji s mjesnim odborima, udrugama umirovljenika, gerontodomaćicama, turističkim zajednicama i drugim partnerima. Na predavanju će se odgovarati na pitanja – kako smanjiti mogućnost provala u kuće i stanove, što poduzeti kako bi osigurali svoje domove, s posebnim naglaskom na zaštitu starijih osoba.

POLICIJA SAVJETUJE: KAKO SMANJITI MOGUĆNOST PROVALE U KUĆE I STANOVE?

Teška krađa provaljivanjem u kuću i stan, drski je napad na privatnost i snažan stres, a saznanje da je netko provalio u naš dom, prekopavao po našim stvarima, osim materijalnog gubitka, predstavlja i emotivnu traumu, osjećaj nesigurnosti i bespomoćnosti, s mogućim psihičkim posljedicama.  Navedenim je kaznenim djelom  narušena  sigurnost  našeg doma – mjesta u kojem bi se trebali osjećati najsigurnije!

Jeste li se zapitali može li itko doći do Vaše kuće ili stana, a da ga nitko ne vidi? Postoje li objekti van doma koje ne zaključavate? Mogu li vrijedni predmeti biti viđeni kroz Vaš prozor?

Sve su to pitanja koja si trebate postaviti kada razmišljate o sigurnosti vlastitog doma, te stoga policija savjetuje sljedeće:

 • Vrata i prozore Vašeg prostora, kad niste u objektu, zatvorite ili zaključajte!
 • Podrumske ili garažne prostore osigurajte roletama s postavljenim osiguračima!
 • Unutrašnjost i vanjski dio stana ili kuće, kao i prilaze, osvijetlite senzorskim svjetlima!
 • Na ulazna vrata ugradite protuprovalna vrata ili dvije različite cilindrične brave!
 • Ne ostavljajte prozore otvorene na „ventus“ – „škure“ nisu dovoljno sigurna zaštita!
 • Kod nenajavljenih ili nepoznatih posjeta ne otvarajte vrata dok ne provjerite o kome se radi i što želi!
 • Fotografirajte vlastiti zlatni nakit i dragocjenosti, držite fotografije spremljene na skrovitom mjestu!
 • Zlatni nakit i dragocjenosti pospremite i čuvajte pohranjene u sefovima!
 • Čuvajte deklaraciju tehničkih uređaja (mobiteli, prijenosna računala, fotoaparati, satovi, videokamere) na kojima se nalaze serijski brojevi!

Provalnici proučavaju navike žrtve pa su posebno ugrožene kategorije stariji, bolesni, osobe s invaliditetom, osobe koje žive same, djeca….Ukoliko Vam je netko od ukućana ili prijatelja u toj grupaciji poželjno ih je češće nazvati ili posjetiti, a djecu naučiti da ne otvaraju vrata neznancima!

Vaš dom je siguran koliko su Vam dobri susjedi i stoga

KADA STE ODSUTNI IZ DOMA:

 • Ključ doma ostavite susjedu koji će biti u mogućnosti češće ga obići
 • Osim susjedu, ne pričajte da putujete
 • Ostavite susjedu adresu i broj telefona na koje Vas može kontaktirati
 • Kako bi se stekao dojam da je netko u kućanstvu zamolite susjeda da Vam povremeno podiže rolete na prozorima i pali svjetla u različitim prostorijama, te prazni poštanski sandučić

ŠTO UČINITI U SLUČAJU PROVALE?

 • U slučaju da ste oštećeni kaznenim djelom (krađom, provalom i sl.) odmah pozovite policiju na broj 192, a u svom domu ništa ne spremajte i ne dirajte kako ne biste   uništili korisne tragove.

APLIKACIJA „MUP SIGURNOST I POVJERENJE“

            Aplikacija „MUP sigurnost i povjerenje“ je besplatna aplikacija policije, čijom ćete instalacijom na mobitel biti u mogućnosti u bilo kojem trenutku i sa bilo koje lokacije anonimno prijaviti događaj policiji uz mogućnost prilaganja fotografije ili video uradka. Uočili ste sumnjive osobe ili vozila u Vašem kvartu? Smatrate da se radi o mogućim počiniteljima kaznenih djela u Vašem susjedstvu? Pošaljite podatke o lokaciji, registarskoj oznaci vozila, fotografiju sumnjivog vozila potpuno besplatno putem aplikacije „MUP sigurnost i povjerenje“ policiji i svaka Vaša dojava bit će provjerena uz jamstvo Vaše anonimnosti.

Kontakt: Policijska uprava istarska, Trg Republike 1,
52 000 Pula Tel.: + 385 52 532 111
E-mail: istarska@policija.hr Više na stranici: https://istarska-policija.gov.hr/

Foto Zajednica Talijana Vižinada

VIŽINADA: Priredba Zajednice Talijana posvećena svim ženama

traktor pixabay

Još jedna internetska prevara u Istri: Htio kupiti traktor, pa ostao bez njega i novca