in

POREČ: U Radmanima obilježena 80. godišnjica pogibije Ane Guštin

Foto Grad Poreč

Današnjim okupljanjem u Radmanima dostojanstveno  je obilježena 80. godišnjica pogibije Ane Guštin, rođene u selu Radmani 24.12.1905., a ubijene 28.4.1944. Bila je organizatorica  Narodno-oslobodilačkog pokreta žena u Žbandaju koji je djelovao sve do Kaštelira i Višnjana. Guštin je doživjela mučeničku smrt, okupatori su je ubili u šumi kraj Šaraje.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Mnoštvo ljudi, prvenstveno članova uže i šire obitelji Ane Guštin iz različitih krajeva svijeta, kao i predstavnici Udruge antifašističkih boraca Poreča na čelu s Arduinom Matoševićem, zamjenik porečkog gradonačelnika Elio Štifanić i drugi građani, okupili su se kako bi odali počast hrabroj ženi koja je svojim djelovanjem ostavila dubok trag u našoj povijesti.

„Ana Guštin nije bila samo simbol hrabrosti, već i oličenje dosljednosti svojim idealima sve do posljednjeg daha. Njezina žrtva podsjeća nas na vrijednosti za koje se borila – toleranciju, mir i suživot.“ rekao je Matošević, podsjetivši kako je Guštin do zadnjeg trenutka bila hrabra te, usprkos mučenju, nije odala svoje suborce.

Zamjenik porečkog gradonačelnika Elio Štifanić, istaknuo je kako će se nastaviti obilježavati ovakve velike godišnjice te da je dužnost svih nas da se prisjećamo žrtve hrabrih pojedinaca poput Ane Guštin.

„U nadi da je pred nama vrijeme mira, a ne novih ratova i sličnih tragedija, zajedno ćemo nastaviti graditi bolju budućnost, poštujući naslijeđe hrabrih ljudi poput Ane Guštin.“, rekao je Štifanić, objavio je Grad Poreč.

petar brajković

POREČ: Još jedna medalja za Petra Brajkovića – Osvojio titulu državnog prvaka iz matematike sa stopostotnom učinkovitošću

parenzana

Poreč ovoga vikenda nudi za svakoga ponešto – Jet ski, motorshow, vrhunski koncert…