in

POREČ: U Zajednici Talijana nastupaju Laura Marchig i Darko Jurković Charlie

Pjesnikinja Laura Marchig i jazz-gitarist Darko Jurković Charlie gostuju u srijedu, 3. travnja, u Zajednici Talijana Poreč s početkom u 18 sati u Teatrinu.

Performans pod nazivom „Nascite e rinascite, fra poesia e musica“ novi je projekt – performance Laure Marchig i Darka Jurkovića Charlija kojeg će predstaviti prvi put u Zajednici Talijana Poreč. Susret s pjesnikinjom i glazbenikom predviđen je u Teatrinu ZT-a s početkom u 18 sati a ulaz je slobodan i realiziran uz pomoć Talijanske unije i Grada Poreča. 

Laura Marchig rođena je u Rijeci. Diplomirala je u Firenci (Facoltà di lettere e filosofia). Od 2003. do 2009. bila je urednica riječkog tromjesečnika za kulturu La battana. Od kolovoza 2004. do kolovoza 2014. bila je ravnateljica Talijanske drame, talijanskog ansambla koji djeluje u sklopu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Talijanska drama pod njenim je vodstvom nagrađena s više od dvadeset prestižnih nacionalnih i međunarodnih nagrada. Laura Marchig bavi se književnom i kazališnom djelatnošću; spisateljica je, pjesnikinja, prevoditeljica i autorica tekstova za glazbu raznih izvođača. Objavila je četiri zbirke poezije i roman „Snoopy polka: noir balcanico“ koji je Lorena Monica Kmet prevela na hrvatski jezik za nakladničku kuću Shura publikacije.

Darko Jurković Charlie rođen je u Rijeci. Nižu glazbenu školu «Ivan Matetić Ronjgov» završio je 1979. godine na odjelu za violinu. Gitaru je počeo svirati s 15 godina. 1990. godine upisuje se na jazz odsjek Glazbene Akademije u Grazu (Austrija). Diplomirao je 1997. i stekao zvanje «Magister der Kunst» (Magistra umjetnosti).

Niz godina bio je član Small Big Band-a «Europlane Orchestra», s kojim je snimio tri nosača zvuka od kojih posljednji s legendarnim američkim saksofonistom Herbom Gellerom.

Dobitnik je osam Nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista: 2000, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008. 2015. te dvije nagrade „Porin“, jednu za instrumentalnu verziju skladbe Chico Barque, „Cantando no toro“ (2006), i za najbolji jazz album „Jazzy Bach“ zajedno s pijanistom Matijom Dedić (2015.)

U rujnu 2016. predstavljao je Hrvatsku na Međunarodnom festivalu Put Svile u Kini. Kao član izuzetne međunarodne putujuće družine, sudjelovao je u spektaklu koji je izveden dvadeset puta za redom od kazališta, sveučilišnih i sportskih dvorana pa do „Open Air“ stadiona gradova provincije Shaanxi.

Porečkoj je publici poznat po brojnim ljetnim nastupima jazza u Lapidariumu POUP-a Poreč. 

NE DIRAJ OVU FOTKU NIKADA

Istarska policija najavila pojačani nadzor korištenja pojasa i nepropisne uporabe mobitela

pula knjižnica knjige

Međunarodni dan dječje knjige – gostuju glumac Irin Šime Rabar i književnica Melita Nikolčić