in

POREČ: Uz poklone i druženje obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Foto Grad Poreč

Živo i veselo bilo je danas u Osnovnoj školi Poreč i Posebnom odjelu koji djeluje u školi, gdje je organizirano prigodno druženje povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. Ovaj se dan obilježava 2. travnja, a s obzirom na to da u to vrijeme nije bilo nastave zbog školskih praznika, druženje je održano danas. Ovom je prigodom u Posebnom odjelu škole organizirano obilježavanje uz igru i zakusku, dok su za tu priliku učenici Odjela izradili plakat uz pomoć voditelja.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Obilježavanju se pridružili i porečki gradonačelnik Loris Peršurić sa suradnicama, pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Tihanom Mikulčić, te ravnateljica škole Marija Mufić Santin.

Gradonačelnik i suradnice ovom su prilikom učenike Posebnog odjela iznenadili poklonom, sobnom biciklom, koja će im služiti za razgibavanje i tjelesne aktivnosti, a ovaj je dar prihvaćen s oduševljenjem, te su polaznici odmah isprobali.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja svake godine jer se time želi potaknuti razmišljanje i svijest o ovom složenom poremećaju kao i nastojanja svake države i lokalnih zajednica za pružanje pomoći djeci i roditeljima s poremećajima na spektru autizma. Grad Poreč, temeljem Odluke o socijalnoj skrbi osigurao je prava koja mogu ostvarivati djeca s teškoćama u razvoju i to kroz naknade za podmirenje troškova dječjih jaslica i vrtića: naknada u visini 100 posto iznosa za smještaj djece u predškolskim ustanovama kojih je osnivač Grad Poreč, naknadu za podmirenje troškova prehrane u osnovnoj školi u punom iznosu, naknadu za podmirenje troškova produženog boravka u osnovnoj školi u punom iznosu, naknada za sufinanciranje troškova školskih udžbenika i dodatnog obrazovnog materijala za učenike osnovnih i srednjih škola, naknadu za podmirenje troškova prijevoza djece u Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda-Pula radi korištenja usluga ustanove, naknadu za podmirenje troškova boravka djece i mladih u programima namijenjenim djeci i mladima tijekom ljetnih mjeseci u punom iznosu, te jednokratne naknade za kupnju instrumenata asistivne tehnologije.

Prošle su godine prvi put organizirane ljetne radionice za polaznike Posebnog odjela među kojima je bio najveći broj djece s autizmom, a ove godine planirana su sredstva za provođenje programa Ljetnog kampa za djecu polaznike Posebnog odjela OŠ Poreč, objavio je Grad Poreč.

U subotu Istra pleše u Rim Tim Tagi Dim ritmu. Dođite i zaplešite u poznatoj koreografiji

Porečki električni bus

Poreč osigurao sredstva za još jedan električni bus za javni prijevoz