in

POREČ: Valamarovi turistički djelatnici prvi cijepljeni – Ovo je poruka svim našim gostima

Ilustracija - Foto Tanja Kocijančić

Danas, 27. travnja, u Poreču je službeno počelo organizirano cijepljenje turističkih djelatnika u Istarskoj županiji. Prvi na redu bili su radnici hotelijera Valamar Riviere iz Poreča, njih oko 530 koji se počeli cijepiti ujutro pa do 15 sati. Djelatnike je cijepilo pet timova Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije te Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije i to u dvorani hotela. Drugi djelatnici cijepit će se u objektima svojih tvrtki.

Cijepljenje u hotelu Diamant – Foto Tanja Kocijančić

U prvom ciklusu cijepit će se oko petsto zaposlenika koji spadaju u prvu prioritetnu skupinu, odnosno imaju veće rizike u smislu kontakata s gostima ili im je priroda posla takva da ne mogu osigurati dovoljnu socijalnu distancu. Inače, na području Istarske županije predviđeno je e cijepljenje približno 15.000 turističkih djelatnika te otprilike 10.000 privatnih iznajmljivača.

Prije toga održana je ispred hotela tiskovna konferencija na kojoj su govorili dr. Aleksandar Stojanović – ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Dino Kozlevac – načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije, Veljko Ostojić – direktor Hrvatske udruge turizma te Denis Ivošević – direktor Turističke zajednice Istarske županije.

Ostojić, Kozlevac i Ivošević na presici u hotelu Diamant – Foto Tanja Kocijančić

Svi su oni izrazili veliko zadovoljstvo početkom cijepljenja koje će se odvijati u prostorima turističkih i hotelskih tvrtki, ali i uobičajeno po cijepnim punktovima kao i do sada.

-Početak cijepljenja turističkih djelatnika jedan je od ključnih elemenata spremnosti za nadolazeću turističku sezonu kojom želimo odaslati poruku svim našim emitivnim tržištima da smo, nakon evidentiranja gotovo 70 lokacija u Istri za brzo antigensko testiranje, sada uveli i drugi ključan element – cijepljenje turističkih djelatnika, rekao je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Dodao je da je treći korak je priprema registra gdje ćemo gostima omogućiti da se prijave za testiranje kako se ne bi stvarale gužve u turističkim zajednica. Ta će platforma ujedno dati bolji uvid kojim danom i na kojim mjestima će biti potrebno testiranje, što će omogućiti djelatnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije da se logistički organiziraju.

Mjesta za testiranje bit će u samim turističkim kompanijama, ali i na prometnicama kako bi gostima bila čim praktičnija, pojasnio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović.

“Ovo je prvo cijepljenje turističkih djelatnika u Istri koji će se cijepiti Pfeizerovim cjepivom. Sljedeći tjedan kreće cijepljenje u Maistrinim objektima u Rovinju”, najavio je Stojanović.

Nakon turističkih djelatnika na red će doći radnici u uslužnim djelatnostima, zatim i u pravosuđu i u prosvjeti, najavio je Stojanović.

Cijepljenje u hotelu Diamant – Foto Tanja Kocijančić

Šef istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac kazao je pa da će za sve turiste kojima to bude potrebno biti osiguran i prostor za samoizolaciju.

Kako je uoči samog početka cijepljenja rekao direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, trenutno je 70 posto djelatnika u toj branši pokazalo interes, najviše u Istri, a nešto manje u Dalmaciji.

Cijepljenje u hotelu Diamant – Foto Tanja Kocijančić

– Broj  prijavljenih ovisi od kompanije do kompanije. Radili smo popis svih djelatnika na razini čitave države. To je negdje do 70 posto. Istra ima najviše zainteresiranih, a što idemo južnije, to je interes  manji. No, iz dana u dan on raste  i vjerujem da će, kako samo cijepljenje krene i kako se  sezona bude približavala, interes biti sve veći. Plan je da se procijepe svi zainteresirani do konca svibnja, a drugom dozom do konca lipnja. Vjerujemo da je to realno, kazao je Ostojić.

Istaknuo je da trenutno Istra po organiziranosti cijepljenja te mreže testiranja prednjači u odnosu na ostale županije.

– Mi smo spremni za sezonu, ali epidemiološka situacija je ključ njena uspjeha. Moramo zato učiniti sve,  a tu cijepljenje vidim kao alat da dođemo do  kvalitetnog i nužno potrebnog epidemiološkog stanja bez kojeg sezone neće biti, ili neće biti na onoj razini na kojoj se nadamo. Želim još jednom pozvati Vladu i europske zastupnike  i sve one koji mogu na bilo koji način utjecati da se epidemiološke karte koje se objavljuju na razini Europske unije svedu na županijsku razinu jer smo svjesni da i danas epidemiološko stanje po županijama nije isto. Svjesni smo i što je bilo i lani. Mislim da je korektan način izvješćivanja i informiranja gostiju o epidemiološkoj situaciji u županiji. Vjerujem da će se to dogoditi brzo. Ako uspijemo promijeniti tu kartu, vjerujem i nadam se dobroj sezoni, kazao je Ostojić.

Spomenimo na kraju da su na službenom web portalu istarskog TZ-a www.istra.com objavljene detaljne informacije za dolazak i boravak u Istri, odnosno: dnevna izvješća o broju novih slučajeva, broju testiranih, postotku udjela u odnosu na testiranja, broj aktivnih slučajeva, 7-dnevna i 14-dnevna incidencija, epidemiološke mjere koje su na snazi, postupak kod sumnje na COVID-19, savjeti za posjetitelje koji borave u Istri, pitanja i odgovori i ostale korisne informacije koje se redovito dopunjavaju i ažuriraju.

Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ

ZDRAVI GRAD POREČ: Što su 15-minutni gradovi?

POREČ: Grad, udruge i klubovi aktivno pripremaju ljetne kampove za djecu i mlade