in

POREČ: Za 2.400 umirovljenika Grad osigurao naknade za dopunsko osiguranje

I ove godine, ususret blagdanima, Grad Poreč krenuo je s isplatama sredstava planiranih za sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja umirovljenicima Poreča, aktivnost koja je pokrenuo kao prvi grad u državi te je vrlo uspješno provodi već nekoliko godina. Pravo na ovu pomoć dosad je iskoristilo 2.320 porečkih umirovljenika, a očekuje se još stotinjak prijava do kraja mjeseca, za što će Grad izdvojiti 915.000 kuna.

Usprkos osjetnom smanjenju prihoda u gradskom proračunu zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, Grad Poreč je i ove godine zadržao program sufinanciranja dopunskog zdravstvenog osiguranja porečkim umirovljenicima. Podsjetimo, Poreč je, zahvaljujući svojim socijalnim programima, mjerama i nadstandardima, dvije godine zaredom proglašavan i gradom s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj, a posebno se tu izdvaja briga za sugrađane treće životne dobi.

Njima se, uz sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja, uplaćuje dodatak na mirovinu umirovljenicima s najnižim prihodima, sufinancira komunalna naknada i odvoz otpada, sufinancira smještaj stalnog i poludnevnog boravka u Domu za starije i nemoćne osobe Poreč, sufinanciraju ostali programi u Domu za starije i nemoćne Poreč poput medicinske rekreacije i posudbe medicinskih pomagala, hospicija (skrbi u kući), te sufinanciranje rada udruga umirovljenika.

Sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja oblik je pomoći građanima koja obuhvaća najveći broj korisnika, a ove godine iznosi do 336 kuna po korisniku.  Iznos se isplaćuje, u pravilu, umirovljeniku na njegov tekući račun, ali se može isplatiti i njegovom punomoćniku, ako je tako određeno u punomoći ili skrbniku ukoliko je rješenjem Centra za socijalnu skrb Poreč ili odobrenjem Centra tako određeno.

Poziv za dostavu zahtjeva i potrebne dokumentacije bio je otvoren od početka listopada do 15. prosinca ove godine, ali se zahtjevi primaju do kraja 2020. godine. Grad Poreč je i Proračunom za 2021. godinu planirao sredstva za sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Izvor Grad Poreč

USLUGA Poreč dobila iz EU fondova 1,3 milijuna kuna za kupnju komunalnog vozila

Kaštelir otpisao više od 30.000 kuna nenaplativih potraživanja