in ,

POREČKA LEGENDA: LA MULA DE PARENZO konačno stiže na glavni trg gdje će dobiti butigu i druge sadržaje

LA mula de Parenzo dobit će svoj kutak na trgu/Foto Tanja Kocijančić

Grad Poreč već aktivno radi na projektu La mula de Parenzo. Odluku da se krene u realizaciju tog projekta donio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. Nakon prvog razgovora s idejnim začetnikom Dragom Orlićem odlučeno je da na projektu surađuju Zavičajni muzej Poreštine, Pučko otvoreno učilište Poreč, Grad, Turistička zajednica grada Poreča i dizajnerski studio Sonda, te neposredno i konzervatori, saznajemo u gradskoj upravi.

Stručni tim je odlučio da se projekt La mula de Parenzo, uz već ranije dogovoreno postavljanje spomenika, dodatno obogati i „butigom”, odnosno, centrom za posjetitelje koji bi kroz glazbu, moderne tehnologije, proizvode i opremu ispričao priču o La muli de Parenzo, o opjevanoj legendi Poreča, simbolu poduzetništva. Prostor za taj centar već je rezerviran – radi se o nekadašnjem prostoru „Glasa Istre” na Trgu slobode, dok se kreativni koncept još razvija. Javni poziv za idejno kiparsko rješenje također je dovršen te će biti objavljen idućeg tjedna, nakon što ga odobri stručni tim.

Dodajmo tome da je Grad Poreč, u Proračunu za 2020. godinu rezervirao je iznos od milijun kuna za projekt La mula de Parenzo. Od toga, 300 tisuća kuna predviđeno je iz općih prihoda, dok je 700 tisuća kuna predviđeno iz donacija jer se projekt „La mula de Parenzo” planira kandidirati na različite izvore financiranja.

– Kako vijećnici kluba vijećnika SDP-HDZ-nezavisni-HNS nisu bili za ovogodišnji proračun, odnosno, između ostalog, i protiv realizacije projekta La mula de Parenzo,  ovakvo skupljanje političkih poena ne želim i neću prihvatiti. Bilo bi mi draže da se naši vijećnici počnu konkretno baviti Porečom. Podsjetit ću kako u upravo članovi stranke nekadašnji gradonačelnici Poreča, koji su imali priliku postaviti spomenik La mula de Parenzo, ali to nisu nikada napravili. Zato ćemo sada mi taj projekt realizirati i dodatno ga obogatiti, kako bi nove generacije, ali i brojni gosti našega grada, mogli upoznati našu sugrađanku i bogato nasljeđe njene priče, kaže gradonačelnik Loris Peršurić.

Najvažnija investicija u VIŽINADI: Gradnja vrtića napreduje po planu – svečano otvaranje početkom rujna

Društvo Naša djeca poziva male pjevače na audiciju za zbor