in

POREČKI POVIJESNI FESTIVAL ZATVORIO VRATA: Antonio Osip slavodobitnik Giostre

Foto Manuel Paljuh

Antonio Osip slavio je u nedjelju pobjedu na viteškom turniru Giostra održanom u Poreču. Sa sedam osvojenih bodova bio je najprecizniji u gađanju mete te zaslužio par kremenjača, glavnu nagradu turnira, koji se odvija prema pravilima iz 1745. godine.

Jaka kiša spriječila je održavanje dijela subotnjeg programa Giostre, pa tako i tradicionalni viteški turnir, koji je odgođen za nedjelju u 19 sati. Domaći i strani posjetitelji okupili su se u predvečerje u velikom broju na Peškeri, gdje su sa zanimanjem pratili ovaj povijesni viteški turnir koji se odvijao prema pravilima o viteškom nadmetanju iz 1745. godine. Zadatak natjecatelja bio je osvojiti što više bodova gađanjem koplja u metu u liku Saracena, priopćeno je iz Giostre.

Turnir je započeo prisegom odanosti glavnom sucu, koji se zajedno s pomoćnicima brinuo o tijeku i regularnosti natjecanja. Mastro di Campo Jakov Grgić, povijesnog imena Zuane Sincich, zajedno s pomoćnikom, pomno je pratio spretnost i preciznost u gađanju konjanika Petra Benčića, Željka Radole, Nandija Radole, Gordana Galanta, Josipa Frankovića, Danijela Bertoše, Anđelka Lakovića, Fabijana Babića, Ivana Banića, Zorana Uravića, Antonija Osipa i Stefana Osipa. Njih su živo bodrili s punih tribina, gdje je publika bila podijeljena u četiri kontrade – Pusterla, Porta Nova, Marafor i Predol, nazvane prema povijesnim porečkim kvartovima i obilježene različitim bojama, a svaka je bodrila po tri konjanika. Stefano Osip je s osvojenih sedam bodova proglašen pobjednikom viteškog turnira Giostra te nagrađen parom pištolja kremenjača, a nagradu mu je uručio gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić. Njegova vješta ruka pridonijela je pobjedi njegove kontrade – Predol, koju su uz njega predstavljali Zoran Uravić i Stefano Osip, a prigodno nagradu primili su od direktora Turističke zajednice Grada Poreča Nenada Velenika. Posebno iznenađenje večeri bio je nagradni wellness vikend kojega je osigurao sponzor manifestacije Valamar, a najviše sreće imala je gospođa iz Kutine u kontradi Marafor. Publiku su u stankama zabavljali članovi porečke udruge USB i dobošari iz talijanskog grada Cividale del Friuli.

Tijekom vikenda na Trgu slobode se odvijao sajam, zatim plesni, glazbeni i zabavni program, u kojem su plesači, mačevaoci, dobošari i zastavničari svojim točkama privukli velik broj posjetitelja. Posjetitelji su također mogli svjedočiti oživljenoj povijesti baroknih plemićkih i pučkih prostora, a kroz pokazne radionice i demonstracije imali su priliku upoznati obrte i zanate vezane uz graditeljstvo u povijesti, osobito u doba baroka. Istodobno, u sklopu svog srednjovjekovnog tematskog parka prolaznike su animirali članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta. Posebno zanimljiv nedjeljni popodnevni program priredila je Udruga Birikina, a uključivao je programe za djecu, radionice, tematsko oslikavanje lica, foto corner i predstavu „Graškolino“.

Trinaesto izdanje Porečkog povijesnog festivala – Giostra zaključeno je dramskom predstavom „Spiriti e briganti“ („Duhovi i razbojnici“), autora Gaetana Benčića, održanom u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine u kojoj je desetak članova Društva prijatelja Giostre oživjelo priču o Zuanetu Sincichu, graditelju najveće porečke barokne palače, inspiriranu povijesnim spisima iz 18. stoljeća.

Festival se održava u organizaciji Društva prijatelja Giostre, Zavičajnog muzeja Poreštine i Studija 053 d.o.o, uz potporu Turističke zajednice Grada Poreča i Grada Poreča-Parenzo te sponzora i donatora. Giostra je i ove godine imala međunarodni karakter, pa su program svojim nastupima upotpunile skupine iz Italije i Slovenije – Associazione Dama Castellana iz Conegliana, Tamburi medioevali di Cividale, Gruppo di musica antica Universitas Recens iz Milja, Al tempo di Tartini iz Zajednice Talijana Piran, kao i domaće skupine: Društvo prijatelja Giostre – Associazione amici della Giostra, USB – Poreč, Mačevalački klub Špada – Poreč, Povijesna udruga Kaštel – Svetvinčenat, Udruga Birikina – Pula, Nobiles de Croatia – Zagreb, čineći zamjetnu brojku od gotovo dvije stotine kostimiranih sudionika. Novi lipanjski termin pokazao se turistički opravdanim i ispunio sva očekivanja organizatora te pružio novi i drugačiji doživljaj destinacije turistima, kojih je prvog ljetnog vikenda u Poreču bilo više od 20.000.

POREČ: Počela Zabavna ljetna baza Društva Naša djeca!

Od 1. srpnja živnut će ulice: Circus in the city otvara POREČ OPEN AIR FESTIVAL